Spolning av avlopp. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Avloppen behövde spolas efter översvämningarna. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio

Regnfallet i Perstorp var unikt

1:36 min

För snart två år sedan drabbades Perstorp av ett våldsamt skyfall. Enligt en ny rapport så inträffar ett sådant här regn bara vart 542:a år.

Det var många i Perstorp som drabbades av det lokala men intensiva skyfallet en dag i juli 2014. Under två timmar föll uppemot 150 millimeter på de värst drabbade ställena. Villaägare fick sina källare översvämmade, vägar skadades av vattentrycket och reningsverket slogs ut.

Men regnet som föll den där dagen var mycket ovanligt. Det visar nu en slutrapport om översvämningarna.

– Enligt en modell där man beräknar regn på så var det ett 542-årsregn, alltså att det statistiskt sett bara inträffar vart 542:a år, säger samhällsbyggnadschef Kjell Hedenström.

I Perstorp pågår nu arbetet att höja beredskapen för framtida skyfall även om händelsen 2014 klart sticker ut i statistiken.

– Vi kommer aldrig ha varken råd eller möjligheter att bygga bort ett 542-årsregn men just nu så tar vi fram uppsamlingsdammar som ska minska trycket av vatten som kommer in till byn via bäcken. På så sätt kan dagvattnet få lite mer utrymme att komma ner i bäcken, säger Kjell Hedenström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista