Katarina Nyman
Katarina Nyman. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio

Hemvård av sjuka välkomnas av anhöriga

3:02 min

Region Skåne vill ge våra svårast sjuka läkarvård i sina hem snarare än på vårdinrättningar. Förslaget lovordas nu av flera anhörigföreningar.

I Malmö har man sedan en tid tillbaka använt sig av en snarlik modell. I höst kan vårdtypen bli verklighet även i resten av länet.

Katarina Nyman, ordförande för Lunds anhörigförening, är glad över planerna och hoppas att de snart kommer träda i kraft.

– Jag tror att det är väldigt bra om det kommer ett vårdteam, och inte bara en doktor utan även en med faciliteter med sig. Jag tror man spar pengar för samhället och lidande för patienten.

Katarina Nyman har följt med i den politiska processen och noterat att den dragit ut på tiden. Att just hjälpa svårt sjuka i deras hem snarare än på akutinrättningar tror hon är en vinnande modell.

– När man är gammal och blir dålig hemma då vet man inte vart man ska vända sig. Man vänder sig till sin vårdcentral och där får man vänta. Och går man till akuten eller förs till akuten, då vet man att de gamla prioriteras inte. Man får sitta där i den mån man orkar eller ligga där i upp till 16 timmar. Det kan hända mycket på den tiden.

I dag är Katarina Nyman 83 år. Men efter en lång yrkeskarriär som läkare vet hon vad hon pratar om. Bland annat vet hon att akutvård inte är den vård som svårt sjuka äldre alltid behöver.

För fyra år sedan fick hon erfara själv hur fel sjukvården kan slå för äldre och kroniskt sjuka.

– Den gången när barnen stuvade in mig i ambulans fast jag inte ville. Jag var väldigt sjuk, men jag hade lite av mina läkartakter kvar. Jag fick ambulanspersonalen att inte köra mig till akuten, utan att söka en annan vårdplats. Jag sa att hellre hoppar jag ur ambulansen och dör. Så förskräckligt är det.

Katarina Nyman har noterat att det landstingen, nästan som ett manta hävdat att äldre vill bli vårdade i sina hem. Men även om hon är glad över förändringen tror hon inte att den passar alla.

–Jag vet inte om man ska säga att det är förtjusande, den övertygelse som finns hos de planerade. Men det är klart att människor som är friska och fungerar bra vill vara i sina hem, det är normalt. Men i andra fall, där man mår dåligt och är ensam, där stämmer det inte.

– Jag tror att det är någon slags önsketänkande från vårdgivarna.

Även om allt fler äldre svårt sjuka skulle få vård i sina hem, tror hon att ansvaret för dem till stor del kommer att ligga kvar hos anhöriga. Hon går så långt att hon beskriver det som en potentiell fälla.

– Även om de får tillsyn vissa tider kan man inte lita på att det fungerar alltid. Man installerar telefon och kontaktmöjligheter och får alltid vara tillgänglig. Det värsta är oron man har: vad händer när man inte är där? 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista