Gertrud Richter och Jan Karlsson framför Hässleholms detaljplansplanering
Gertrud Richter och Jan Karlsson framför Hässleholms detaljplansplanering Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio

Många obebyggda tomter i Skåne

1:26 min

Skåne har näst flest obebyggda tomter i landet, enligt en sammanställning som Lantmäteriet just redovisat. Bara Västra Götalands län har fler lediga tomter.

Det finns drygt 12 500 obebyggda småhustomter i Skåne. Mer än 1200 av dessa finns i Hässleholm.

– Det är planering som mycket gjordes på 70-talet då det byggdes otroligt stora områden. Där är rätt många tomter kvar, säger Jan Karlsson, förvaltningschef på Stadsbyggnadskontoret på Hässleholms kommun.

Att ha tomter utan hus kan tyckas märkligt i en tid när den generella bostadsbristen är stor. Men en del av förklaringen till att tomterna står obebyggda är att efterfrågan på nya småhus i Hässleholm inte är särskilt stor. Det är snarare hyresrätter i större hus som efterfrågas.

Men saker i kan komma att ändras. Den större delen av Hässleholms kommuns lediga tomter återfinns i samhällena utanför centralorten. Många av dessa samhällen fick så sent som 2014 nya pågatågsstationer, vilket kan komma att locka människor att flytta in. Till detta kommer att man inom kommunen väntar sig en inflyttning av människor i samband med det planerade snabbtågsstoppet i Hässleholm. Då kan det komma väl till pass att ha många lediga tomter att bygga på.
Gertrud Richter jobbar som planchef på Hässleholms kommun.

– Det är en fantastisk tillgång att det finns tomter färdiga när någon vill flytta hit. Det ser jag bara positivt på,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista