Kontroll vid Öresundsbron. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
1 av 3
Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Polisens utryckningsfordon, parkerade utanför Malmö live Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
3 av 3
De nya gränskontrollanterna ska ersätta den nationella förstärkningen av poliser från andra håll i landet. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Skåne

Gränspolisen växer kraftigt i Skåne

1:04 min

Inom kort kommer 72 nya gränskontrollanter att bevaka Malmö, Helsingborg och Trelleborg. Gränspolisen i region Syd arbetar nu för fullt för att rekrytera personal till tjänsterna som kommer att ersätta den nationella förstärkningen.

– Dels får dessa en utbildning, vilket nationella förstärkningen inte har. Nu får vi utbildade gränskontrollanter och dels slipper vi att folk ligger på hotell, säger Jonn Lamberth, polisinspektör på Gränspolisen. 

Nyrekryteringen innebär en kraftig ökning av personalstyrkan på Gränspolisen i region Syd.

– Vi har haft 10-15 gränskontrollanter på Sturup bara så 72 är en avsevärd utökning.

Målet är att de nya gränskontrollanterna ska tillträda sina tjänster i maj. Jonn Lamberth utesluter inte att myndigheten kan komma att rekrytera ytterligare personal framöver beroende på hur migrantströmmarna kommer att se ut under våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista