Frans och Molly Sandén gick direkt till final i den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen i Gävle. Foto: Jessica Gow/TT
1 av 3
Frans och Molly Sandén gick direkt till final. Foto: Jessica Gow/TT
Frans Jeppsson-Wall Foto: Jessica Gow/TT
2 av 3
Frans 2016 går direkt till final i Melodifestivalen. Foto: Jessica Gow/TT
Frans Jeppsson-Wall, 7 år uppträder med Elias vid säsongens första Allsång på Skansen. Foto: Fredrik Sandberg/TT
3 av 3
2006 Frans uppträder på Allsång på Skansen. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Melodifestivalen

Ystadfrans skrällde och gick till final

Favoriterna höll för trycket. Molly Sandén och Frans är vidare till final i Melodifestivalen.

Frans Jeppsson-Wall, som såg så bortkommen ut på repetitionerna under veckan, har tagit sig vidare till final i Melodifestivalen - på debutförsöket dessutom.

Han var barnartisten som svarade för sommarplågan "Who's da man" som sjuåring för tio år sedan. Under decenniet som gått sedan hans hyllning till Zlatan Ibrahimovic har Frans hållit sig undan rampljuset. Men hans tro på sig själv som artist har aldrig sviktat.

Jag blir inte så jättenervös. Jag är trygg i det jag ska göra och det känns bra.

 – Det är en mäktig känsla, man är så otroligt fokuserad. Det här är magiskt, säger Sandén till SVT. 

Sämre gick det för Linda Bengtzing, Martin Stenmarck och Eclipse, som slogs ut ur årets fjärde och sista deltävling.

Att Molly Sandén går till final med "Youniverse" är det minst överraskande som hänt i årets Melodifestival. Kanske tröttnade hon på allt prat om favoritskap, för inför lördagskvällens deltävling försökte hon ödmjukt tona ned förväntningarna på henne.

– Jag går in med samma förutsättningar som alla andra även fast det har pratats i media. Det spelar ju ingen roll när det väl gäller, det är vad som sker där och då som spelar roll, sade hon till TT efter genrepet.

Men hon kan nog kosta på sig att konstatera att "Youniverse" har alla beståndsdelar som krävs för att lyckas i den här tävlingen. Så verkar ju åtminstone den röstande publiken tycka.

Molly Sandéns bidrag verkar i något av en egen, yogainfluerad, genre men hennes scenuttryck och röstförmåga hör till tävlingens absoluta toppskikt.

Exakt hur långt "Youniverse" kommer att gå återstår att se. Molly Sandén tänker i vilket fall inte ta ut någonting i förskott.

– Det är lite höga förväntningar att leva upp till så jag hoppas att folk tycker att det är bra, säger hon.

Under kvällen har Sarah Dawn Finer bjudit på balladskola, Lena Endre har läst Linda Bengtzings "Jag ljuger så bra" och Helena Bergström bjöd på en förinspelad sketch där hon gestaltar Lasse och Marianne, som tittarna mötte i 2012 års final. Även Sissela Kyle medverkade i sketchen.

Gina Dirawi avslöjade dessutom att Sarah Dawn Finers rollfigur Lynda Woodruff, som sågs i Melodifestivalen 2012 och 2013, kommer att återvända till festivalen "om några veckor".

Programledarna höll ett tal för mångfald där de slog fast att "i hela Sveriges fest får alla vara med". Därefter fick de sällskap på scenen av en kör, en solist och Jon Henrik Fjällgren, som kom på andra plats i förra årets festival. Tillsammans kombinerade de nationalsången med flera folkvisor och avslutade med raden "ja, jag vill leva jag vill dö på Jorden".

För Eclipse, Martin Stenmarck, Linda Bengtzing tog årets Melodifestivalresa slut i kväll. Eclipse slutade på femte plats, därefter kom Stenmarck och sist kom Bengtzing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista