Johan och Linda Håkansson
Johan och Linda Håkansson. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Morgonen med Anders Liljeqvist

Skottdagen speciell för Linda

Linda: Att komma i klimakteriet på en sekund känns inte roligt
1:49 min

När Linda Håkansson fick veta att hon har 60-90% risk att få bröstcancer valde hon att opererat bort sina bröst. Trots tuffa operationer har hon många glädjeämnen i livet.

Johan träffar Linda Håkansson från Tyringe på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Hon har i dagarna gjort en korrigeringsoperation efter operationen då hon tog bort båda sina bröst. Hon bär på en gen som gör att hon har 60-90% risk att få bröstcancer. I maj förra året tog Linda bort brösten och när hon låg inne på sjukhuset fick hon även tarmvred. Det var så illa att hon höll på att mista livet.

Det visade sig att jag har risk att även få äggstockscancer.

Lindas mormor och hennes syster gick bort i äggstockscancer och när Linda  fick veta att även det är ärftligt kollade hon upp om hon hade ärvt det. Det visade sig att Linda även bar på den genen och nu väntar ytterligare en operation för att ta bort äggstockarna. Något som känns väldigt tufft berättar Linda.

Trots sjukdomar och operationer ser Linda ljust på livet. Hon är fortfarande nykär i sin man Thomas som hon friade till på skottdagen för åtta år sedan. I år har de varit tillsammans i tjugo år och de har de tre döttrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".