Landsbygdsmininster Sven-Erik Bucht och kommunalrådet Lars Nylander vid klitterna i Ängelholms Havsbad
Landsbygdsmininster Svebn-Erik Bucht och kommunalrådet Lars Nylander vid de skadade klitterna i Ängelholm. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio

Landsbygdsministern studerar stormskadade klitter i Ängelholm

1:31 min

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht besöker Ängelholm i dag för att studera problemen med sandflykt och skadade klitter i Havsbaden. Ängelholms kommun har bjudit in honom för att begära statlig hjälp med att samordna arbetet mot sandflykten och erosionen i Skåne.

- Jag tycker det är klokt att man samordnar sig kring den här problematiken, säger Sven-Erik Bucht. Sen är det en stor sak och det är klart att staten på något sätt måste involveras.

Om statens insats ska gå via Länsstyrelsen eller på något annat sätt är något som Sven-Erik Bucht vill återkomma till. men socialdemokraten Lars Nylander som är kommunstyrelseordförande i Ängelholm är hur som helst nöjd med att regeringen vill hjälpa till.

- Vi är många kommuner som har samma problematik och jag tror att ministern kan spela en stor roll att synkronisera det här, säger han.

Lars Nylander vill också att Sven-Erik Bucht ska påverka Länsstyrelsen så att samarbetet med kommunen blir bättre. Länsstyrelsen har stoppat kommunens planer på att laga klitterna akut efter stormen Gorm i höstas och kommunen är orolig att en ny storm ska rasera dem och orsaka översvämning i Havsbanden.

Men Sven-Erik Bucht vill inte lova att gripa in med anledning av Länsstyrelsens agerande.

- Det är ju på ett sätt lite konstigt, säger han. Men jag hoppas att Länsstyrelsen och kommunen kan få en dialog och hitta en lösning på de akuta problemen.

Bosse Johansson

bo.johansson@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista