Simförskolan Sally
Simförskolan Sally. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Morgonen med Anders Liljeqvist

Skånes sjukaste förskola

När åttio procent av simförskolan Sallys barn var hemma på grund av sjukdom i förra veckan, bestämde de sig för att stänga och sanera.

Under sina åtta år som förskolelärare har Lina Olsson aldrig varit med om att barn och personal varit så mycket sjuka, under så lång tid. Simförskolan Sally har varit hårt drabbade sedan jul. Förra veckan var åttio procent av barnen hemma på grund av sjukdom och förskolan bestämde sig för att de måste göra något.

- Vi bad föräldrarna att samarbeta med oss i detta beslutet.

Personalen har arbetat förebyggande och har bland annat lärt barnen att räkna till fem vid handtvättning. De har haft föräldramöte, för att informera hur viktigt det är att barnen är helt friska när de kommer tillbaka till förskolan efter sjukdom. Trots det har de inte blivit av med bacillerna. Så i slutet av förra veckan tog de kontakt med alla föräldrar, för att berätta att de under måndag och tisdag denna vecka kommer att hålla stängt. Detta för att sanera och städa, berättar personal-/ekonomichef Andrea Thiele.

- De flesta är välvilligt inställda.

Förskolan bad i första hand föräldrarna att hålla barnen hemma, något de flesta var villiga att göra. Om någon hade haft problem att lösa det, hade förskolan erbjudit att ha en avdelning öppet. På frågan om varför man inte anlitat en saneringsfirma svarar Andrea att det är deras uppgift att ta detta ansvaret.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista