Carolin Dahlman är politisk redaktör på Kristianstadsbladet
Carolin Dahlman är politisk redaktör på Kristianstadsbladet. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Förmiddag med Helene

Politisk redaktör tar pulsen på samhället

4:00 min

I kväll föreläser Carolin Dahlman på Kristianstad Österlen Airport. Det handlar om nya utmaningar inom mediakonsumtion och hur man ska nå de som bara kollar efter sminktips eller rasistisk propaganda.

Carolin Dahlman är politisk redaktör på Kristianstadsbladet (L). Carolin har jobbat som politisk opinionsbildare sen 1994. 

Under tisdagskvällen föreläser hon tillsammans med unga och unga vuxna under rubriken "Hur mår ett samhälle där vissa bara kollar sminktips och några rasistisk propaganda?".

Carolin beskriver sig själv som en frihetsälskande människa, med stark tro till varje enskilds förmåga att kunna klara sitt liv själv. Hon berättar att hon alltid haft en ryggmärgsreflex mot när någon försöker styra henne eller andra människor. Ett stort rättvisepatos, en vilja att "alltid gå in och rädda alla på arbetsplatser eller i skolan". De som blir utsatta för översitteri.

Carolin konstaterar att dagstidningarna tappar läsare och många söker sig till nätet och sociala medier. Hon finns själv på sociala medier som Twitter, Facebook, Instagram med flera.

– Då måste vi vara där, för jag vill påverka. Det är ju mitt jobb!

Carolin menar att hon måste finnas där som människor är och föra samtal där, som de samtalen förs.

Under tisdagskvällens föreläsning på flygplatsen kommer hon att prata om hur moderna medier ser ut och hur de påverkar ungdomar och hur de påverkar vårt samhälle.

Carolina kommer att vara där tillsammans med några yngre personer, som kommer att kommentera. Syftet är att få igång en debatt om hur vi möter demokratihotet från att allt fler och fler använder medier väldigt differentierat.

Att vi kan hitta medier som passar oss själva är väl härligt och man kan ägna all tid att till exempel se på sminktips, om man gillar det. Men man kanske missar så mycket annat som är kul, menar Carolin.

Carolin Dahlman vill gärna att vi pratar om hur vi kan uppmuntra varandra till en bredare konsumtion:

– Så att vi inte får någonslags skörbjugg, vad gäller vår medie konsumtion, för då blir samhället sjukt,
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista