Maria Gustavsson, rektor på Beringskolan
Maria Gustavsson, rektor på Beringskolan Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio

Få fall av kränkningar i Örkelljunga

"Vi har alla ett lika värde och vi bryr oss om varann"
1:30 min

Skolorna i Örkelljunga kommun jobbar hårt mot kränkningar i sin skolmiljö. Något som visar sig ha gett resultat. En av kommunens skolor med en tydligt uttalad strategi mot kränkningar är Beringskolan, med elever från förskolan upp till sjätte klass.

När Skolinspektionen nyligen släppte sin statistik över mottagna anmälningar om kränkningar fanns Örkelljunga inte med på listan. Detta på grund av att inte en enda anmälan om kränkning hade lämnats in.

Genom olika projekt jobbar man med att förebygga mobbing och kränkningar. Till exempel har man anordnat en stilbytardag för att kunna diskutera normer med eleverna. Särskilda trygghetsvandringar anordnas också. Där går elevrepresentanter tillsammans med ansvariga vuxna för att peka ut platser i skolans närmiljö som de upplever som otrygga.

– Ens barn är ens allt och så ska det verkligen vara. Och om barnen har uttryckt en oro så är det viktigt att ta det på allvar,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".