Ilham Hamid, Jalal Bilal och Ayman Nasman knackar dörr för att informera om sopsortering.
Ilham Hamid, Jalal Bilal och Ayman Nasman knackar dörr för att informera om sopsortering. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio

De ska få Gamlegården att slänga rätt

1:34 min

Soffor i källare, soppåsar på marken och skräp vid sidan av papperskorgarna. Det är problem som funnits på Gamlegården, men som tre nya miljövärdar nu ska råda bot på.

Enligt Martin Olsson, områdesansvarig på det kommunala bostadsbolaget ABK, har man haft problem på Gamlegården en längre tid. De boende vet inte var de ska slänga olika saker och många, som inte kan svenska, har problem med att läsa skyltarna som finns på sopstationerna.

– Vi har länge upplevt att vi har mycket sopor på fel ställe,

Men detta ska nu de tre miljövärdarna Ilham Hamid, Jalal Bilal och Ayman Nasman råda bot på. De ska nämligen gå runt och knacka dörr för att informera om var man ska slänga till exempel elektronik, möbler, glas och metall. Drygt 1800 lägenheter ska besökas, under hela 2016. Och miljövärdarna behärskar både arabiska, somaliska, engelska och svenska.

– Vi måste ge information till de boende på deras eget språk, för att känslan ska bli bra, säger Ayman Nasman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista