Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny strategi kring alkohol och droger

Publicerat tisdag 1 mars 2016 kl 16.59
Annie Stråhlén: Viktigt att samarbeta och arbeta mot samma mål.
(0:33 min)
Vilma Helmer och Josefin Andersson
Vilma Helmer och Josefin Andersson på gymnasisternas heldag kring ANDT. Foto: Carolina Erlandsson/Sveriges Radio

Regeringen har antagit en ny strategi kring alkohol, narkotika, dopning och tobak som sträcker sig fram till 2020. Detta är något som en del skolor i Kristianstad tagit fasta på.

Arbetet med den nya strategin som regeringen tagit fram handlar om folkhälsa och huvudmålet är att samhället ska vara fritt från narkotika och dopning. Man verkar också för minskade sociala skador orsakade av alkohol och ett minskat tobaksbruk.

Annie Stråhlén som är ANDT-samordnare på Länsstyrelsen Skåne menar att samarbete mellan olika aktörer är ett sätt att nå huvudmålet.

- Arbetet omfattar såväl förebyggande arbete som vård och behandling. Det är viktigt att vi alla samarbetar och jobbar mot samma mål, säger Annie Stråhlén.

Strategin innefattar också delmål som bland annat handlar om att tillgången till alkohol, narkotika, dopningsmedel och tobak ska minska. Användningen bland barn och unga vill man ska minska.

Under tisdagen har gymnasieungdomar i årskurs 1 i Kristianstad haft en heldag kring alkohol, narkotika, dopning och tobak (förkortat ANDT) på Yllan i Kristianstad. Ungdomarna har bland annat fått lyssna på polisen, fältgruppen och Maria Skåne Nordost.

En av dem som deltog under dagen var Josefin Andersson som tycker att en temadag är bra och att det är viktigt att vuxenvärlden vågar ta tag i frågor kring alkohol, narkotika, dopning och tobak.

- Jag tycker också att föräldrarna ska börjar ta tag i det lite mer. Att de frågar sina barn hur de ser på det och visa att de bryr sig, tycker Josefin Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".