Vilma Helmer och Josefin Andersson
Vilma Helmer och Josefin Andersson på gymnasisternas heldag kring ANDT. Foto: Carolina Erlandsson/Sveriges Radio

Ny strategi kring alkohol och droger

0:33 min

Regeringen har antagit en ny strategi kring alkohol, narkotika, dopning och tobak som sträcker sig fram till 2020. Detta är något som en del skolor i Kristianstad tagit fasta på.

Arbetet med den nya strategin som regeringen tagit fram handlar om folkhälsa och huvudmålet är att samhället ska vara fritt från narkotika och dopning. Man verkar också för minskade sociala skador orsakade av alkohol och ett minskat tobaksbruk.

Annie Stråhlén som är ANDT-samordnare på Länsstyrelsen Skåne menar att samarbete mellan olika aktörer är ett sätt att nå huvudmålet.

- Arbetet omfattar såväl förebyggande arbete som vård och behandling. Det är viktigt att vi alla samarbetar och jobbar mot samma mål, säger Annie Stråhlén.

Strategin innefattar också delmål som bland annat handlar om att tillgången till alkohol, narkotika, dopningsmedel och tobak ska minska. Användningen bland barn och unga vill man ska minska.

Under tisdagen har gymnasieungdomar i årskurs 1 i Kristianstad haft en heldag kring alkohol, narkotika, dopning och tobak (förkortat ANDT) på Yllan i Kristianstad. Ungdomarna har bland annat fått lyssna på polisen, fältgruppen och Maria Skåne Nordost.

En av dem som deltog under dagen var Josefin Andersson som tycker att en temadag är bra och att det är viktigt att vuxenvärlden vågar ta tag i frågor kring alkohol, narkotika, dopning och tobak.

- Jag tycker också att föräldrarna ska börjar ta tag i det lite mer. Att de frågar sina barn hur de ser på det och visa att de bryr sig, tycker Josefin Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista