Lena Holst/ Lena Holst/medlem i Landsbygdsrådet
Lena Holst, medlem i Kristianstads kommuns Landsbygdsråd Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio

Mer makt åt landsbygden

Fredrik Lager, landsbygdssamordnare: Blir starkare med råd i ryggen
1:25 min

I början av mars kommer Kristianstad kommun att rösta igenom sin nya landsbygdsstrategi. Den innehåller bland annat satsningar på boende, miljö och friska ekosystem. Men också bildandet av ett landsbygdsråd med direkt koppling till kommunhuset.

Landsbygdsrådet består av representanter för bland annat byalag runt om i kommunen. Det övergripande målet för rådet är att vara en direktkontakt mellan landsbygd och kommunledningen. Det ska kunna föreslå förändringar till kommunen och agera som en gemensam röst för landsbygden. Tanken med projektet är att livet på landet ska bli lite mer praktiskt. Representanterna är elva till antalet och kommer enligt Fredrik Lager, som är landsbygdsutvecklare på Kristianstad kommun, att bidra med både kunskap och perspektiv.

– De ser saker som de kan lyfta upp till oss i rådet som vi sedan kan driva. Man blir mycket starkare om man har ett råd i ryggen, säger Fredrik Lager.

Lena Holst är centerpartistisk fritidspolitiker, soloföretagare och Everöds representant i det nyetablerade landsbygdsrådet. Hon är hoppfull inför bildandet av rådet.

– Det kan vara en ny och intressant väg in till kommunen. Och alla vägar att kunna påverka är ju bra vägar,

Bredbandsfiber, bostäder och att locka investerare till landsbygden står högt upp på landsbygdsrådets agenda. Hittills har man bara hunnit med ett möte. Innan jul möttes man för att presentera sig för och lära känna varandra. Nu väntar återkommande träffar för att få arbetet i rullning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".