Helena Winter
Helena Winter gästar Morgonen. Foto: Fredrik Bergman/Sveriges Radio
Morgonen med Anders Liljeqvist

Lever livet fullt ut

2:54 min

Helena Winter har femtio procents risk att få obotlig neurologisk sjukdom men har valt att inte ta reda på om hon faktiskt bär på genen.

I måndags var det skottdagen och som en del i att uppmärksamma detta träffade Johan Linda, som friade till sin man på just denna dagen för åtta år sedan. Johan träffade henne på Skånes Universitetssjukhus i Malmö där hon i dagarna har gjort en korrigeringsoperation efter operationen då hon tog bort båda sina bröst. Hon bär nämligen på en gen som gör att hon har sextio till nittio procents risk att få bröstcancer och opererade bort sina bröst i förebyggande syfte.

Vi ställde då en fråga på Facebook: Om du hade förhöjd risk att få cancer, skulle du vilja veta det då? Eller skulle du hellre vilja leva i ovisshet?

Vem vet hur forskningen ser ut om fyrtio år?

En som svarade var Helena Winter. Hon har femtio procents risk att få obotlig neurologisk sjukdom och valt att inte ta reda på om hon faktiskt bär på genen. Denna morgon gästar Helena studion för att berätta om sitt beslut, som hon tog som artonåring. Ett beslut som fick omprövas då hon och mannen planerade att skaffa barn. Det blev många svåra frågor och funderingar. Man vet aldrig om man valt rätt men får lita på min magkänsla säger Helena.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista