Vickie Peolin, hälsocoach
Vickie Peolin, hälsocoach. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Förmiddag med Helene

Prep for success

4:14 min

Gör medvetna matval redan i affären, när du handlar. Det rådet ger vår hälsocoach Vickie Peolin i dagens Förmiddag med Helene.

Vårt ätande börjar redan i affären. Det du har hemma är det du äter. Genom att göra medvetna matval redan i affären undviker du okynnesätandet och ökar dina förutsättningar för att äta bra och få en sundare matkultur.

Vår hälsocoach Vickie Peolin tar dig med på en rundtur bland affärens mathyllor och ger dig tips på hur du kan planera dina matval för att lättare kunna göra medvetna inköp och må bättre, helt enkelt!

Vi börjar bland mejeriprodukterna. Vickie tycker att det alltid är bättre att välja en naturell mejeriprodukt än sötad eller fruktvariant. Hon anser att sockret är ett stort problem och att vi får i oss alldeles för mycket socker, i alla åldersgrupper. Ett tips är att man sötar själv med färska bär, frukt, en klick honung eller en lite sylt.

När det gäller brödhyllorna, med alla brödalternativ som finns i dag, så finns det två olika märkningar som vi lätt kan ta till oss. Den första är osötat och den andra är fullkorn.

– Köper vi ett osötat fullkornsbröd, så har vi gjort ett riktigt bra val,

Gillar du juice, så är rådet att du alltid ska välja en förpackning där det står just juice. Juice är ett varuskyddat namn, som innebär att man inte får tillsätta vitt socker i en juiceförpackning. Så Vickies råd är att skilja på juice och lättdryck eller fruktdryck.

Sista hyllan för denna gång blir hyllan med flingor. Här tipsar Vickie om att man ska titta på sockermängden. Vänd på förpackningen och titta på hela ingrediensförteckningen. Ju högre upp i förteckningen som socker kommer, desto sämre är flingorna, enligt Vickie.

Det finns märke i dag som helt har ett osötat sortiment av både havreringar, havreflingor i olika varianter och cornflakes eller liknande.

Vickies tips är att köpa ett paket flingor som bas och sedan "pimpa" den själv med lite bär, pumpakärnor eller lite torkad frukt.

Du hittar receptet på Vickies morotsmellis här
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista