Nerka och Ing-Marie
Nerka och Ing-Marie. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Morgonen med Anders Liljeqvist

Så undviker du tvåbarnschocken

2:02 min

Sverige har fått en ny prins. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har blivit tvåbarnsföräldrar. Hur gör man för att undvika tvåbarnschocken? Finns ens begreppet? Det tar Johan reda på.

Johan träffar Marie Anderberg, socialrådgivare och Ing-Marie Nilsson, förskolelärare på Familjehuset Näsby i Kristianstad. De är båda tvåbarnsföräldrar och ger sina tips på vad man kan tänka på vid barn nummer två. Ingen av dem har upplevt någon chock, men dock mer jobb.

-Glöm inte bort syskonet, viktigt att de får tid med mamma och pappa och glöm inte syskonet när du träffar det nya barnet första gången.

Johan träffar även Nerka, som är trebarnsmamma. Att få ett barn var inte så jobbigt, men med andra barnet blev det dubbeljobb. Det svåra är att stå emot viljorna hos de äldre barnen tycker Nerka. Att ha tydligt bestämda regler i familjen gör det lättare att inte ge med sig även om du just då inte har tid med en konflikt, då du kanske tar hand om det yngre syskonet, säger Ing-Marie.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista