Kung Carl Gustaf och Prinsessan Victoria med familj.
Foto: Jonas Ekströmmer/TT och kungahuset.se.

Skåne har fått en Oscar

3:24 min

Idag på förmiddagen meddelade kung Carl XVI Gustaf att nyfödde prinsens namn blir Oscar Carl Olof och att han blir hertig av Skåne.

Klockan 11.15 var pressen inbjuden till hovet för att ta del av informationen från kung Carl XVI Gustaf.

Landshövding Margareta Pålsson tycker det var på tiden att Skåne fick en hertig.

– Vi är både glada, hedrade och stolta över att kungafamiljen har valt vårt län som hertigdöme. Skåne har varit hertigdöme två gånger tidigare, en gång på 1800-talet och en gång på 1900-talet så jag tyckte det var hög tid. 

Vad betyder det för Skåne att vårt län och landskap blev utvalt?

Det blir lite extra ära och glans och festligt över Skåne och det är något som vi människor behöver i vår vardag. Att  glädjas och samlas kring någonting.

Vad prins Oscar får i gåva av sitt nya hertigdöme är ännu inte bestämt men Margareta Pålsson ser gärna att det blir en naturupplevelse av något slag och att Skånes nye hertig får uppleva Söderåsen, när det väl är dags för det allra första besöket. 

– Det är en jättefin nationalpark och jag känner väldigt varmt för denna natur. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista