Max Björverud, som kommer tävla i Hack for Sweden
Max Björverud, som kommer tävla i Hack for Sweden Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio

Skånsk ljudkonstnär hackar SMHI

Max Björverud: Det kommer att vara annorlunda på ett nyskapande sätt
1:28 min

Den 12-13 mars går 23 statliga myndigheter och organisationer ihop för att för tredje gången arrangera tävlingen Hack for Sweden i Stockholm. I tävlingen deltar Max Björverud med rötter i Osby.

Max Björverud är ljud- och interaktionsdesigner och kommer tillsammans med sitt lag Responscity att tävla i Hack for Sweden. Tävlingen pågår under 24 timmar i Naturvårdsverkets lokaler i Stockholm. Deltagarnaska med hjälp av myndigheters öppna data skapa nya applikationer för att göra information från myndigheterna mer tillgänglig för allmänheten.

Max Björverud och hans lag Responscity siktar på att bygga en väderapplikation som ska göra det enkelt för människor att kunna se hur vädret på en särskild ort har sett ut historiskt sett. Man ska också kunna förespå vädret i framtiden.

– Det kommer att vara väldigt annorlunda på ett nyskapande sätt som är mer åt det konstnärliga hållet,

Det lag som vinner första pris får en plats i ett affärsutvecklingsprogram där man kommer att få hjälp till att utveckla sina digitala idéer. Förra årets vinnare gjorde ett olycksinformationssystem med data från bland annat Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".