Barnen på förskolan Galaxen i Åstorp har gjort dinosaurier i lera.
Barnen på förskolan Galaxen i Åstorp har gjort dinosaurier och dinosauriebajs i lera. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.

Dinosaurier på schemat när barnen får välja

2:46 min

Filmer om prinsessor är kul, men ingenting slår dinosaurier. När barnen själv fick välja var valet enkelt - de ville jobba med vulkaner, fossiler och ägg.

Det började redan i somras, när barnen på förskolan Galaxen i Åstorp läste en faktabok om vulkaner. Intresset hos barnen visade sig vara stort och när de senare skulle rösta om vad förskolan skulle ha för tema, var beslutet enhälligt.

– Det stod mellan filmen Frost och dinosaurier. Och dinosaurier vann, säger förskolelärare Emelie Nilsson.

Sedan dess har förskolan jobbat med dinosaurier som tema. Barnen har fått bygga ett eget vukanlandskap i papier-maché, skapa egna fossiler i lera och lärt sig om skillnader mellan olika sorts dinosaurier.

– Entusiasmen är på topp. De vill veta allt. Så det är bara för oss att leta information och ta reda på så mycket som möjligt,

Just idag bygger de egna små dinosaurier i lera. Lilli, som är 3 år, har byggt en långhals.

– Den ska bo i vulkanlandskapet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista