Susann Söderberg visar hur man ska vicka på höfterna, när man dansar orientalisk dans.
Susann Söderberg visar hur man ska vicka på höfterna, när man dansar orientalisk dans. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Eftermiddag med Conny Emmelin

Hon magdansar på nytt sätt

Susann Söderberg: I vissa danser använder man mest håret
1:05 min

Det brukar kallas för magdans, men enligt dansläraren Susann Söderberg är det mycket mer än så. Hon kallar det för orientalisk dans och har tagit inspiration från bland annat flamenco och balett.

Dansläraren Susann Söderberg vickar på höfterna och gör vågrörelser med armarna. Paljetterna i hennes höftsjal glittrar och kursdeltagarna Ulrika och Annika försöker hänga på. Vi befinner oss på en lektion i magdans, även om Susann Söderberg inte gillar just det begreppet. Istället kallar hon det för orientalisk dans.

– Magdans är ett för brett begrepp. Det är lite som att säga afrikansk dans,

Begreppet magdans inbegriper flera olika danser, förklarar Susann Söderberg. Rytmerna påminner om varandra, men de olika danserna kommer ifrån ett stort geografiskt område. Från Marocko i västra Afrika, till Pakistan i Asien.

– Det finns många scendanser, i olika stilar. Och sen finns det folkdans-stilar. Bara i Irak finns det ungefär trettio olika folkdans-stilar, förklarar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".