Lina Taha och Ragda Raisan
Lina Taha och Ragda Raisan Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Eftermiddag med Conny Emmelin

Över 33 000 följer deras tjejsnack

7:29 min

Över 33 000 tjejer diskuterar problem och vardag. Alla ämnen förutom politik och religion är tillåtna. Bakom en av landets största tjejgrupper på Facebook står två Kristianstadstjejer. 

- Man har kanske ingen annan att prata med men då finns vi på plats för dem att chatta med, säger Ragda Raisan. 

Hon kom in när gruppen "Honey and the bees" varit igång ett tag. 

- Vi behövde ett forum för tjejer. Det fanns liknande grupper på Facebook men jag ville ha andra regler, säger Lina Taha, som startade gruppen.

Misshandel och kränkningar mot kvinnor är dessvärre vanliga ämnen, enligt Lina Taha. 

- Tyvärr handlar det en hel del om misshandel. Det finns utsatta kvinnor och tjejer i vårt samhälle. Det är inget jag tänkte på så mycket innan men i samband med den här gruppen har det gått upp för mig att många har det dåligt, säger Lina Taha. 

Inlägg i Facebookgruppen kan läggas ut anonymt eftersom vissa vill kunna diskutera ämnen privat utan risk för igenkänning. Från början fanns inga regler förutom att man skulle vara tjej.

- Men vi märkte med tiden att det inte fungerade. Det blev mycket kränkningar kring politik och religion. Så det fick vi ta bort, säger Lina Taha. 

Förhoppningen är att kunna ge medlemmar från Facebook till en fysisk samlingsplats. 

- Vi är över 33 000 medlemmar och många bor i Skåne. Nu önskar jag att vi kan bilda en förening där vi kan samlas. Kanske inte som en fritidsgård men något där tjejer kan vända sig till, umgås och ha roligt, säger Lina Taha. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista