Ingmar Kristiansson på fotoutställningen på Hässleholms kulturhus.
Ljuset är viktigt när man fotar natur, tycker Ingmar Kristiansson. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.

Så fotar du naturen – fotografen tipsar

Ingmar Kristiansson: Lägg kameran mot en sten eller husvägg
0:47 min

Fåglar hoppar och björnar sover på Hässleholms kulturhus. Det är dags för naturfotofestival, och fotografen Ingmar Kristiansson ger sina bästa tips på hur man tar den snyggaste naturbilden.

Ingmar Kristiansson, som är fotograf och en av arrangörerna bakom naturfotofestivalen på Hässleholms kulturhus, har stannat framför ett stort foto. Det föreställer två knipungar som tar sitt första hopp ut ur fågelholken. De små hoppande fågelungarna, med sina stora fötter, små vingar och pigga ögon, är ett exempel på humor i bild, tycker Ingmar.

– Det är en bild som ger mig oerhörd glädje. Det handlar om livet som är framför dem,

Och om just humor i bild handlar en av festivalens föreläsningar. 

– Vi har en föreställning om hur en naturbild ska se ut. Det ska vara vackert, mycket färger och fint, dämpat ljus kanske. Och så kanske det händer något som gör att man reagerar, och så drar man på läpparna, leendet kommer och ögonen knips ihop av chocken man kanske får, som man aldrig hade tänkt på själv. Och det är det som är grejen, säger Ingmar.

Under lördagens festival föreläser flera fotografer, om alltifrån hur man fotar maneter och maskar till hur man ska komponera en bild. Dessutom ställer kvinnliga naturfotografer ut sina foton, i en utställning där bilden med de två fågelungarna är ett exempel. Förutom den finns foton på pingviner, grodor, isbjörnar och skator. Många med kort skärpedjup och solens stålar som skiner genom gröna blad. Och just ljuset är viktigt när man fotar natur, säger Ingemar.

– Har du solen i sidan eller lite bakom motivet, fäll upp blixten så lyser du upp motivet men inte det som är bakom. Och då får du en betydligt bättre bild med en gång, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".