Läkare bunker människorov.
1 av 2
Skiss över cellen. Foto: Polisen.
Misstänkte läkarens nybyggda bunker
2 av 2
Misstänkte läkarens nybyggda bunker. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Läkaren gjorde två kidnappningsförsök innan han lyckades

1:18 min

Den dömde bunkerläkaren gjorde två försök att kidnappa kvinnor innan han slutligen lyckades med sin plan - att ta med en kvinna hem till sin bunkerliknande byggnad på gården och hålla henne inspärrad där.

Det är vad chefsåklagare Peter Claeson misstänker och nu vill förhöra mannen om:

– Misstankarna framkom under den tidigare utredningen – att det skett två förberedelser och två försök till människorov innan det som sedan hände i Stockholm, säger han

Det finns misstankar om att mannen först gjort ett försök i Oslo, och sedan ett i Köpenhamn - innan den 38-årige läkaren från Nordöstra Skåne lyckades med sin plan och träffade en kvinna i Stockholm.

Henne drogade han med chokladdoppade jordgubbar innan han tog med henne i sin bil, hem till sin gård - där hon vaknade till i det bunkerliknande rummet som läkaren förberett i flera år.

Det dömdes han för, för bara några veckor sedan, till 10 års fängelse.

Men i samband med den förundersökningen och de förhör som då hölls - då kom det fram en del om kontakter i Oslo och Köpenhamn, händelser som rubriceras som misstänkt förberedelse och försök till människorov.

Och som åklagare Peter Claeson nu vill hålla nya förhör om:

– Det är ju förundersökningssekretess och jag kan inte berätta mer än att i det tidigare förundersökningen kan man läsa att mannen träffat två personer och att syftet har varit samma som det var i Stockholm, säger Peter Claesson, chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Stockholm.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista