Dejan Bacanovic är så kallad LARO-patient och har tidigare missbrukat heroin.
1 av 2
Dejan Bacanovic är så kallad LARO-patient och har tidigare missbrukat heroin. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio

Regellättnader för missbruksbehandling välkomnas

5:10 min

Sedan några veckor tillbaka har reglerna för läkemedelsassisterad behandling med till exempel metadon luckrats upp. Bland annat innebär upprepade återfall i missbruk inte längre att patienten kastas ut ur behandlingen.

–  Det är jätterätt att vi inte ska bli utkastade. Återfall händer för att vi är sjuka och jag hade vänner som blev utkastade och dog inom tio dagar. För mig låter det som om du har sockersjuka och så får du inte insulin för du har ätit choklad. Efter återfall behöver man stöd och hjälp och man behöver prata med professionella människor för att komma tillbaka, säger Dejan Bacanovic som missbrukat heroin.

Dejan Bacanovic berättar att han började med heroin som 19-åring under kriget på Balkan. Efter flera års uppehåll föll han dit igen i början på 2000-talet men får sedan flera år tillbaka läkemedelsassisterad rehabilitering med dagliga doser metadon genom så kallad LARO, Läkemedelsassisterad rehabilitering vid opioidberoende.

– Utan programmet hade jag inte levt idag, jag hade inte haft lägenhet och allt det som jag har i dag. Det är en jättepositiv sak, säger han.

Den här dagen är Dejan Bacanovic tillsammans med andra beroendepatienter och anhöriga på en föreläsning i Lund för att höra vad Socialstyrelsens nya riktlinjer, som gäller sedan tre veckor tillbaka, innebär. Tidigare har behandlingen bara varit öppen för personer med heroin-, morfin- eller opiummissbruk men nu välkomnas även de som till exempel är beroende av tabletter.

– Både forskare, läkare och patientkollektivet är väldigt positiva till de nya riktlinjerna, säger Charlotte Gedeon, som är läkare på Solstenen i Skåne som har LARO-mottagningar i Lund, Helsingborg och snart Ängelholm.

Vad kommer det att få för konsekvenser för brukarna?

– Förhoppningsvis att de kan känna sig tryggare i sin behandling och sedan kommer ju målgruppen att vidgas, bland annat sannolikt smärtpatienter som inlett sin beroendekarriär via läkemedel som har förskrivits.

De nya riktlinjerna innebär också att kraven för att få behandling har luckrats upp och att det dagliga intaget av medicin bara behöver tas på mottagningen under de första tre månaderna i stället för sex.

Att upprepade återfall inte längre innebär att behandlingen avbryts ligger helt i linje med forskningen, säger Johan Kakko, som är överläkare och beroendeforskare vid Umeå universitet. Enligt honom finns det förklaringar till varför det blir återfall, trots underhållsbehandling.

– Medicinen i underhållsbehandlingen tar bort cravingen men det betyder inte att patienter blir välmående ändå. Det kvarstår något som vi kallar för negative affect, ett slags samlingsterm för olust, obehag, oro, ångest och panik. Den komponenten kommer vi inte åt med hjälp av underhållsbehandlingen. Det är framförallt stress som leder till ökad negative affect som driver patienten in i återfall, säger han.

Hur viktigt är det att jobba återfallsförebyggande?

– Det är viktigt för patienterna och professionen att förstå att det finns anledningar till återfallen. Det handlar inte om någon moralisk brist eller att patienten inte är motiverad. Det är fortfarande obalans i hjärnan som vi inte förstått tidigare. Då får man öppna upp för andra tillägg i behandlingen för att hjälpa patienten att få en bättre chans att klara sig utan återfall.

Johan Kakko gör nu en studie, där han vill se på effekten av återfallsförebyggande behandling, där man tagit hjälp av behandlingsformen mindfulness. En liknande amerikansk studie har visat att återfallen minskade med 31 procent.

Under föreläsningen i Lund förklarar Johan Kakko vad som händer i hjärnan vid ett återfall. Mikael Johansson, som är ordförande för Skånes brukarförening, tycker att det är värdefull kunskap.

– Det kan vara viktigt för personer att förstå varför man agerar som man gör, varför man får de här återfallen och suget, säger han.

Brukarföreningen har länge jobbat för en mindre regelstyrd LARO-verksamhet, och i de nya riktlinjerna har allt gått i rätt riktning, enligt Mikael Johansson.

– Brukarföreningen är remissinstans, så vi har fått igenom mycket av det som vi ville ha igenom, så vi är mycket nöjda.

Skåne har sedan snart två år tillbaka som enda region och landsting ett vårdval för LARO-behandling. Det har gjort att det i dag inte är några köer till mottagningarna. Solstenen i Skåne har 180 inskrivna patienter men Charlotte Gedeon säger att det kan bli fler som söker nu med de nya riktlinjerna.

– Det finns nog ett stort mörkertal som vi inte riktigt har sett än. I Helsingborg har vi märkt ett stort söktryck med 4-5 nya patienter som vill anmäla sig varje dag. I Lund har det än så länge varit lugnare men det är möjligt att det kommer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista