Zakarias Tallroth
Zakarias Tallroth. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio

Tallroth siktar mot guld

En förändrad inställning tog Hässleholmaren Zakarias Tallroth till brottningens världstopp. Det skulle inte vara någon slump om han tar ett olympiskt guld i sommar.

Endast en spillra finns kvar av innertaket, ventilationen är obefintlig och på golvet får blott en halv brottningsmatta plats. Det är inte svårt att förstå varför Spartabrottarna i Malmö kallar klubbens tillfälliga träningslokal för "hålet".

-Det känns som ett svart hål där man sugs in. Lusten att träna sugs ur en lite, säger Zakarias Tallroth och ett leende visar sig i det stora skägget.

Får inte ens tänka

I nuläget lever och andas den 30-årige brottaren endast för en sak. Att nå OS i Rio de Janeiro i sommar.

-Jag håller mig flytande ekonomiskt. När jag visste att det var fram till augusti 2016 allt gällde försökte jag bara få ihop de pengar som behövdes. Tjäna pengar har man hela livet på sig att göra, säger han.

I veckan börjar EM i Riga för Tallroth och övriga svenska landslagsbrottare. Uppladdningen inför mästerskapet, där Tallroth ska gå i sin gamla viktklass (71 kilo) har inte varit optimal. Under en tävling i Danmark drabbades han av en lättare hjärnskakning.

-Nu känns det helt okej. Hjärnskakning är sjukt frustrerande, man får inte göra någonting. Man får inte ens tänka de första tre dagarna, säger han och skrattar.

För tänker gör han ofta, den Hässleholmsfödde brottaren. Nyligen var Tallroth med i Filosofiska rummet i Sveriges Radio P1 och diskuterade fatalism, fri vilja och om en människa faktiskt har makten över sitt liv. Slumpen kan inte, åtminstone inte helt och hållet, avgöra om en elitidrottsman lyckas eller inte, menar han.

-Att påstå att det är tur som avgör om någon blir världsmästare tar ju udden av det arbete som lagts ner av dem som lyckas. Bedriften ligger alltid i arbetet, säger 30-åringen.

Tog VM-brons

Länge intalade sig dock Tallroth att den uteblivna landslagsplatsen, vid mästerskapsdebuten i VM 2014 var han 28 år, berodde på just otur.

- Det var verkligen det jag tyckte då, att jag blev bortplockad och inte fick chansen. Även de som var mina tränare sade till mig: "vi hade otur, de dömde bort dig" och så vidare.

I stället handlade det snarare om att förändra sin inställning till satsningen.

- Det jag trodde krävdes räckte inte. Det är ganska svårt att inse när man ändå pressar sig själv hela tiden, att inse att det inte är nog.

I fjol kom belöningen när Tallroth brottade hem ett VM-brons i 71-kilosklassen i Las Vegas.

- Den tillfredsställelsen lever jag med varje dag. Det är en otrolig trygghet i allt jag gör fortfarande.

OS-kval - som schack

Vägen till Rio-OS går via Mongoliet och världskvalet den 22-24 april. Tallroth och övriga toppbrottare i landslaget hoppar över Europakvalet i Serbien som går en vecka tidigare.

-Jag ska inte säga att det är en chansning men OS-kvalen är som ett schackspel. Man gör drag som man hoppas ska gå in.

Sveriges drag är att de värsta konkurrenterna, förutom de som kvalificerade sig vid VM i fjol, ska försvinna vid de föregående kontinentkvalen. Och fördelen i det andra kvalet är att man har råd att förlora en match, man kan bli trea och ändå kvala in.

Viktklassen där Zakarias Tallroth tog VM-brons finns inte med på OS-programmet. Därför ska han kvala i 66-kilosklassen vilket innebär att han måste banta bort sju, åtta kilo.

-Jag själv har aldrig trott att det skulle vara ett problem, men i början var det väldigt mycket folk runt omkring som sade att det var omöjligt. Och har man sett min kropp kanske man ifrågasätter hur det rent fysiologiskt är möjligt, men allt handlar om inställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista