Benny och Cornelia Larsson
Benny och Cornelia Larsson Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio

Många reaktioner på hästnyhet

Efter vår rapportering om hästolyckor är det många som hört av sig och delat med sig av sina berättelser. Här kan du läsa några av de berättelser kommit in.

Hej.
Ramlade av en häst och fick tillbringa andra mellolördagen på akuten. Inga skelettskador men rejält ont i nacke och rygg efteråt. Och fem timmars nervös väntan på röntgen. Jag är 59 år och började rida som vuxen. Mao inte så smidig som de yngre!
Mvh Kristina


Hej!
Jag har hållit på med hästar i nästan hela mitt liv. Sedan 2007 driver jag en lite ponnyskola för barn och i den verksamheten har vi stort fokus på säkerhet! Visst har jag själv råkat ut för en hel del hästrelaterade olyckor.  Jag ser ändå att utvecklingen gått otroligt framåt vad det gäller säkerhetsutsrustning! Idag finns bra hjälmar, säkerhetsvästar, stigbyglar m.m. Min första ridhjälm var en "kask" med gummiband under hakan :-). Och säkerhetsvästar var inget som fanns över huvud taget!


Hej.
Jag har ramlat av och slagit mig riktigt ordentligt. Jag hoppade och något gick fel. Landade på ryggen och tuppade nästan av. Men du vet, man måste alltid upp på hästen igen. Så efter en stund satt jag upp igen, hoppade ett hinder och satte in hästen. När jag sen åkte hem funkade synen inte riktigt. Min pojkvän ringde ambulans och det blev nackkrage, ryggskada med ambulans till Lund där jag röntgade. Två veckors sjukskrivning. Jag rider fortfarande och älskar det trots skaderisken.
Mvh Christel


I somras var jag ute och körde med min hingst. Han blev skrämd av en lastmaskin och efter lite studsande och sparkande i vagnen, vilket skrämde honom ännu mer så slängde han sig av vägen och rakt ner i ett stengärde. Det tog givetvis tvärstopp och han ramlade. Av tvärstoppet kastades jag framåt snett framför vagnen, med ena benet mellan häst och vagn, som välte så att jag fick den över mig. Dum som man är körde jag utan hjälm och slog upp ett jack i huvudet.  Vi hade änglavakt och jag fick klistras ihop i huvudet och hästen fick ett svullet ben och lite småsår. Numera kör jag (nästan) alltid med hjälm.
Mvh Sara


Jag har varit "hästmänniska" i alla mina år, dvs 65.  Visst har jag åkt av några gånger och två gånger har jag åkt av rejält. Första gången var jag på Strömsholm, 16 år gammal. Åkte av stallets största häst, som inte varit ute på några dagar. Jag slog i ryggen så det blev inte ridning dagen efter men eftersom man var på Strömsholm ville man ju inte missa någonting.
Åkte i backen för ca 40 år sedan och slog i ena skinkan rejät. Hade inte känsel i den på många år.

Det finns ju ett talessätt som säger att så länge du inte ramlat av 100 ggr så är du ingen ryttare.
/Stina


Hej!
Jag har hållit på med hästar i stort sett hela mitt liv och visst har jag blivit skadad några gånger, om än aldrig allvarligt. Det jag lärt mej genom åren, är att väldigt många olyckor hade kunnat undvikas om man grundhanterat hästarna på ett bättre sätt, och haft bättre kunskap om hästars natur, hur man läser av dom, varför dom reagerar som dom gör, och hur man kan undvika detta.

Det hela handlar i grunden om kommunikation och att visa hästen att du förtjänar att vara ledaren, då följer den dej på ett bra sätt.
De gånger incidenter skett, särskilt vid markhantering,  är det i stort sett alltid för att jag burit mej dumt åt på något sätt, av stress eller okunskap. Hästar är otroligt sensitiva och vet allt om oss, de vet om du är stressad, nervös, ledsen eller glad.
Mvh Helén

Hör gärna av dig till vår Publikredaktör Jenny Johnsson Roos om dina personliga upplevelser om ridolyckor

Hör av dig till Publikredaktören

Jenny Johnsson Roos är P4 Kristianstads publikredaktör.

Du behövs i vårt publiknätverk. Hjälp oss att göra mer spännande radio! Hör av dig till vår Publikredaktör Jenny Johnsson-Roospubliken@sverigesradio.se eller ring på 044-77 512 80 
Läs mer om Publiknätverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".