Förskoleavdelningen Blåmesen
1 av 2
Förskoleavdelningen Blåmesen ligger i en liten källarlokal. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges radio
Personal och förskolechefen i Broby på förskolan Blåmesen
2 av 2
Linda Jonsson och kollegan Anna Lindell med förskolechef Katarina Dackland. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Stort tryck på förskolan i Broby

Förskolechef: De är tacksamma att de fått en plats
1:40 min

Trycket på förskoleplatser i östra Göinge kommun är stort just nu. I dag öppnade därför en akutförskola i Broby - en och en halv vecka efter att beslut fattats. 

Den stora inflyttningen till kommunen har lett till ett högt tryck på förskolan. Den nya förskoleavdelningen Blåmesen ligger i lokaler på källarplan. Där har tidigare huserat en dagbarnvårdare och den verksamheten kommer dela lokal med den nya avdelningen. 

I nuläget är sju barn anmälda till förskolan och dagbarnvårdaren har också sju anmälda barn. Förskolan har totalt tre rum. Ett rum är det stora lekrummet, ett är lekrum och matrum i ett och ett tredje ska rymma både kontor och skötbord, detta eftersom toaletten är för liten.

Det har gått snabbt att anpassa lokalerna, inflyttning sker bara en och en halv vecka efter att beslutet fattades på förvaltningsnivå. Just nu väntar personalen på att få porslinet levererat. Men personalen, som hämtats från andra förskolor för att få ett vant team, ser positivt på sin roll i de nya lokalerna.

Det är spännande att få vara med och öppna något från grunden. Man har möjlighet att få växa själv.

Man var lite oförberedd men sedan när beslutet togs var det bara positiva känslor. 

Förskolan kommer vara öppen in på mitten av juli. Därefter placeras barnen, som kommer vara mellan ett och sex år gamla, om på ordinarie förskolor. Eftersom en hel del barn går över till förskoleklass till hösten kommer det finnas lediga platser på de andra enheterna.

Hur många barn kan man trycka in här, fler än tolv?

– Det kan det vara. Kommer det in fler barn får vi anställa mer personal, säger Katarina Dackland, förskolechef i Broby och Östanå. 

Vad säger de föräldrar som har fått en plats här?

– De är positiva och förstår situationen. De är tacksamma att de har fått en plats i kommunen. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".