Butikschef Johan Ramberg
Butikschef Johan Ramlund och hans kollegor fick larmet om salmonellabakterierna i helgen. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.

Oro efter larm om salmonella

Johan Ramlund: Det är klart att det är tråkigt
2:15 min

Totalt återkallas flera ton nöt- och blandfärs, efter att Ica upptäckt salmonellabakterier i köttet. På en butik i Kristianstad har 50-60 kilo kött rensats bort.

Larmet om salmonellabakterierna kom till butiken i Kristianstad på söndagen. Kort därefter skickades ett meddelande ut till alla butikens kassor, som gjorde att de aktuella produkterna låstes ner och därmed inte längre kunde säljas.

– Det är klart att det är tråkigt när det kommer larm. Men jag tror aldrig att vi kommer att komma ifrån det,

Butikens diskar rensades därefter på den köttfärs som skulle återkallas. I just den här butiken rörde det sig om ungefär 50-60 kilo kött, som nu står i ett kylrum i väntan på att skickas tillbaka. Hur många kunder som kommit för att lämna tillbaka kött är oklart.

– Det är en jättesvår fråga, men visst är det många som har kommit. Vi har kunder som är oroliga, såklart. De har köpt färs och undrar om de kan äta den. Och vi råder ju alla att lämna tillbaka färsen om de är osäkra, säger Johan Ramlund.

Det var vid en rutinkontroll som det konstaterades att det fanns salmonella i nötkött från Irland. Det irländska köttet har sedan blandats med svenskt och danskt fläskkött, vilket gör att Ica återkallar all Ica basic blandfärs, Ica basic nötfärs och Ica blandfärs som sålts från och med den 28 februari.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".