Therese Svensson och dottern Ellen.
När Therese Svenssons dotter Ellen blev magsjuk hamnade hon på sjukhus i åtta dygn. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.

Magsjuka livsfarligt för diabetesbarn

2:09 min

Therese Svenssons dotter Ellen, som snart fyller tre år, har diabetes typ 1. Det gör att hon blir jättesjuk och måste läggas in på sjukhus – av en vanlig magsjuka.

Det började i slutet av februari, med att Ellens blodsockermätare registrerade ett väldigt lågt blodsockervärde. Oavsett vad och hur mycket hon åt, fortsatte blodsockervärdet att ligga lågt. Därefter fick Ellen kräkningar och diarréer, vilket gjorde det ännu svårare att upprätthålla en normal blodsockernivå.

– Hon var väldigt svag. Hon mådde inte alls bra utan var trött, hängig och medtagen, säger Therese.

Ellen hade blivit magsjuk, vilket är väldigt allvarligt för en diabetiker. Magsjukan ger ett lågt blodsockervärde, vilket kan leda till kramper, medvetslöshet eller till och med döden. Hon lades in på sjukhus, där hon fick intravenöst dropp. Och det dröjde åtta dygn innan hon kunde åka hem igen.

– Magsjuka är en diabetikers värsta mardröm. Det är en extremt svår kombination,

Hur Ellen hade smittats av magsjukan vet inte Therese, men hon upplever att människors okunskap är ett stort problem. Många föräldrar förstår till exempel inte vikten av 48-timmarsregeln, som säger att barn som varit sjuka ska hållas hemma två dygn efter att de är symptomfria. Men Therese försöker påminna föräldrarna på Ellens förskola, både via mejl och på föräldramöten.

– Vissa tittar ner och vrider lite på sig. De kanske känner sig mer träffade. Och vissa kan komma efteråt och säga att de höll sitt barn hemma extra länge, för Ellens skull. Då blir man ju glad i hjärtat, säger Therese.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista