Margareta Pålsson, landshövding i Skåne län
Margareta Pålsson, landshövding i Skåne län Foto: Länsstyrelsen i Skåne
Eftermiddag med Conny

Landshövding lyfter frågan om hur kvinnor avbildas

4:02 min

Länsstyrelsen i Skåne har idag publicerat en bild på landshövding Margareta Pålsson. Hon står framåtlutad med händerna på ett stort skrivbord. Bilden är tagen underifrån och hon ser ganska bister ut.

Under bilden står det "Så här brukar jag aldrig bli framställd i bild. Däremot blir vissa av mina kollegor det. De som är män."

- Vi avbildas olika om vi är män respektive kvinnor även om vi har samma uppdrag och arbete, säger Margareta Pålsson.

Hon menar att det beror på fördomar och traditioner. Länsstyrelsen i Skåne har idag släppt en guide till inkluderande kommunikation. Den handlar om hur man ska använda jämställdhet och jämlikhet som utgångspunkt för hur man ser och framställer människor. Syftet är att människor ska porträtteras utan att förstärka fördomar och normer. En guide som landshövdingen tror behövs och inte bara i Skåne.

- Jag har reagerat på exempelvis hur Angela Merkels utseende diskuterades när hon var ny men det finns ju massor av karlar som inte är snygga i håret eller har snygga kläder men det är inget man diskuterar på det sättet, säger Margareta Pålsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista