Marianne Csizmadia
Marianne Csizmadia. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Morgonen med Anders Liljeqvist

Plagiat eller inspiration är frågan

1:55 min

Hur avgör man egentligen var gränsen går mellan inspiration av en annan artist och låt eller att ha plagierat den? Johan träffar musikern Marianne Csizmadia, som har koll på det.

Igår hörde vi om Frans låt i melodifestivalen, bidraget "If I were sorry" som anklagas för att vara ett plagiat av en amerikansk låt. Morgonen lyssnade  på låtarna, som hade vissa likheter med varandra. Men det är svårt att bedöma om det är inspiration eller plagiat.

Hur avgör man egentligen var gränsen går mellan att ha inspirerats av en annan artist och låt eller att plagierat den?

- Jobbade med tvisten om låten Blurred lines med Pharrel Williams och Robin Thicke.

Marianne Csizmadia är musiker och bor utanför Höör och hon har koll på detta. Förutom att själv vara klassisk violinist och pianist så är hon också konsult och har fått agera expert i flera stora internationellt uppmärksammade musiktvister. Bland annat med fallet då Marvin Gayes familj anmälde Pharrel Williams och Robin Thicke med låten "Blurred lines". I det fallet hjälpte Marianne Gayes familj. Hon arbetar för ett företag i New York, som hjälper till att ta fram ett musikaliskt tekniskt underlag, som advokaterna sedan tar vidare till förhandlingar.

När Marianne får ett uppdrag undersöker hon det största problemet i låten, hon skriver ner det hon hör, om det inte finns noter. Därefter studerar hon de viktigaste melodierna, ackorden och texten, det som gör låtens identitet. Den enda gång hon känner sig säker på ett plagiat är om låten har ett långt stråk med text, rytm och melodi likt en annan låt.

Klicka på ljudfilen nedan för att höra Marianne berätta om hur arbetet med plagiat går till.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista