Bengt Nilsson och Helene Persson
Bengt Nilsson och Helene Persson Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Veckans DJ

Bengt skänker glädje till cancersjuka barn

5:38 min

Bengt Nilsson bjöd förra året in cancersjuka barn till grisfest på sin gård i Killhult. Upp emot 500 barn från flera olika länder flögs till Sverige och var med. I dag hör du honom berätta sin historia och välja sin favoritmusik som Veckans DJ. 

Förra året var det nionde gången som Bengt anordnade en fest för cancersjuka barn och deras familjer. Tillsammans med funktionärer och arbetsgrupper har han genom åren anordnat flera grisfester på sin gård Piledahl för tusentals cancersjuka barn och deras familjer.

- 1994 hade jag första festen och det var när Anna min dotter blivit sjuk. Hennes farmor och farfar hade haft grisfest och det var det allra bästa hon visste och hon ville inget hellre än att uppleva en fest till, berättar Bengt Nilsson.

Fler fester har det blivit och nu har de växt till jättestora arrangemang med specialchartrade plan som flygs in till Kristianstad Österlen Airport med cancersjuka barn och deras familjer från Stockholm, Uppsala och Umeå, Polen, Litauen, Vitryssland och Ukraina. Varje fest tar ett och ett halvt år att planera.

Dottern blev sjuk

Det var när föräldrarna upptäckte att dottern Annas kropp var täckt med blåmärken och att hon mått dåligt ett tag som de uppsökte en läkare i Hörby. Han skickade dem direkt vidare och har berättat för Bengt i efterhand att han direkt såg att dottern hade cancer. Hon var väldigt sjuk och hennes chanser att överleva bedömdes som mycket låga.

- Jag fick telefonsamtalet från sjukhuset när jag var hemma på gården och jag tänkte bara att jag orkar inte, jag orkar inte. Jag tänkte att nu dör hon, säger han och körde i ilfart till sjukhuset.

Bengt Nilsson är troende kristen och övertygad om att bön och hjälp från Jesus tillsammans med läkarnas behandling hjälpt hans dotter att överleva.

- Det är ett mirakel att hon finns med oss fortfarande och att hon är frisk och till och med har blivit mamma. Jag har blivit morfar, berättar Bengt Nilsson.

Det är ännu inte helt bestämt om det blir någon mer fest men förhoppningen är att det ska kunna anordnas en nästa år men då kommer den att placeras i utlandet.

- Det här att barn får skratta och får glömma död och helvete är så viktigt. Kan man då ge en liten input så de får se något annat så är det värt allt, säger Bengt.

Lyssna på hela Bengts historia i det långa ljudklippet nedan.

De här låtarna har Bengt valt:

1. Den här låten påminner om min barndom
Vi skall gå hand i hand - Gunnar Wiklund

2. Detta är mina ungdomsidoler
Elvis Presley - If i can dream

3. Den här låten påminner mig om min stora kärlek
Hela vägen går Han med mig - Einar Ekberg

4. Denna låt förknippar jag med min favoritplats
Skurar av nåd skola falla - Sven-Olof Axelsson

5. Om jag känner mig ledsen så spelar jag denna låten
På en avlägsen Höjd Stod ett grovt dystert Kors - Lina Nilsson, Lars Mörlid och Ulf Christiansson

6. Den bästa svenska låten just nu
Michael Fannon - Kommer tid Kommer råd

7. Denna låt säger något om mig
Hela Vägen Går Han Med Mig - Einar Ekberg & Lennart Jernestrand

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista