Tåg som går från Simrishamn skulle inte gå direkt till Malmö enligt förslaget. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Tåg på Simrishamns station. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Österlens tåg kan vara räddade

3:03 min

Den hotade tågtrafiken mellan Simrishamn och Malmö kan vara räddad. Det framkom efter att en delegation med politiker från Österlen i dag träffade kollektivtrafiknämndens ordförande.

Enligt ett förslag skulle direkttågen mellan Simrishamn och Malmö sluta att gå 2017. Det skulle i stället bli runt 15 minuters väntetid i Ystad och ytterligare runt 9 minuter i Tomelilla för de som vill åka tåg till eller från Österlen.

Men nu ser förslaget ut att skrotas.

Kollektivtrafiknämndens ordförande Stefan Svalö (S) kommer nämligen att lägga fram ett förslag vid nämndens möte på måndag, som går ut på att direkttågen fortsätter att köra oförändrat framöver.

Det framkom på ett möte idag där en delegation med toppolitiker från Simrishamns, Tomelilla och Ystads kommuner träffade kollektivtrafiknämndens ordförande Stefan Svalö (S) och Skånetrafikens trafikdirektör Linus Eriksson.

- Som det ser ut nu går allting i hamn, men vi behöver jobba vidare med en långsiktig lösning,säger Tomelillas kommunalråd Leif Sandberg (C) som gärna ser en förskottering av medel för att investera i spåren.

Beskedet kommer efter kraftiga protester mot förslaget från såväl privatpersoner som lokalpolitiker och regionpolitiker. Drygt 4 200 personer har bland annat skrivit under en viral protestlista och på söndag ska ett hundratal genomföra en protestaktion på tåg.

- Det folkliga trycket har gett Skånetrafiken ett väldigt litet handlingsutrymme åt det negativa hållet, säger Leif Sandberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista