Många vill besöka Brösarps backar. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Många vill besöka Brösarps backar. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Brösarp utan turistbyrå i sommar

0:34 min

Det blir ingen turistbyrå i Brösarp på Österlen i sommar, trots att orten passeras av tiotusentals turister varje sommar. Men Tomelilla kommun har andra planer.

Genom Brösarps backar och flera välrenommerade boenden och restauranger utgör Brösarp ett av Tomelilla kommuns mest kända besöksmål för turister. Byn passeras dessutom av tiotusentals besökare varje sommar tack vare att byn utgör en slags port till Österlen norrifrån i korsningen av väg 19 och väg 9.

Tomelilla kommun har de senaste åren upphandlat en turistbyrå inför varje säsong och antalet besökare på dem har varit minst 10 000. Men i år kommer de som passerar inte att hitta en turistbyrå i Brösarp. 

- Vi tittar i stället på konceptet med Info points. Vi kan kalla det "minituristinfo-ställen" som ligger utspridda i kommunen, berättar kultur- och fritidsnämndens ordförande Anette Thoresson (C).

Det kan vara vilken typ av näringsidkare som helst; en keramiker, ett fik eller hotell dit turister kommer naturligt. De som är intresserade av att bli Info points får en utbildning, men det handlar inte om en traditionell upphandling där en pott pengar delas ut.

Det är dock osäkert om det blir så kallade Info points i Tomelilla kommun redan i sommar, men frågan utreds nu och ska upp i nämnden igen i april. Kommuner som Sjöbo och Ängelholm har redan satsat på Info points till sommaren 2016. Det är branschorganisationen Visita som tagit fram konceptet Info points.

- Brösarp är ju ett sådant ställe som många passerar, så det är viktigt att fånga turister där, säger Anette Thoresson.

Det är redan beslutat att Tomelilla kommun placerar sina "turistcyklar" Hasse och Tage i Brösarp vid större evenemang, som då erbjuder ett lite utbud av broschyrer och information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista