Rådhus Skåne Kristianstad
Rådhus Skåne Kristianstad. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio

Kristianstad residensstad igen?

1:30 min

Igår kom så förslaget om att slå samman Skåne och Blekinge till att bli en av de sex storregionerna när Sverige ritas om. Om förslaget om nya regionerna skulle gå igenom är ju frågan vilken stad skulle då bli residensstad.

Moderaternas Eva Wemby ledamot i kommunfullmäktig i Kristianstad tycker att Kristianstad redan idag känns som en regionstad med regionen samlad i rådhuset.

- För mig skulle det vara helt naturligt om det skulle bli så här, menar Eva Wemby.

Även om gårdagens förslag att slå samman Skåne och Blekinge till en region bara är i sin linda är det något som börjar diskuteras så smått i kommunfullmäktige. Miljöpartiets ledamot Ida Nilsson tycker att det är långt till en diskussion om at göra Kristianstad till residensstad. För henne handlar det om vad innehållet i ett sådant eventuellt beslut skulle innebära.

-Också att de redan befintliga samverkan över gränserna inte försvinner, menar Ida Nilsson.

Någon som ställer sig positiv till tanken på att Kristianstad skulle kunna vara och bli "huvudstaden" i region Skåne/ Blekinge är Sverigedemokraternas gruppledare i Kristianstad Niclas Nilsson.

Om det blir så tror Niclas Nilsson att det inte är negativt för Kristianstad.

-Det är ju inte det vi vill. Som Kristianstadbo så tror jag nog det är bra i sådant fall, tycker Niclas Nilsson.

Liberalernas Lisbeth Thorsson, ledamot i kommunfullmäktige är även hon positiv men hon tycker att det behövs mer bakgrundsinformation innan ett beslut om ny residensstad ska placeras.

-Kanske att Karlskronaborna tycker ju inte att det här är speciellt trevligt. Jag befarar att det blir vilda diskussioner om detta faktiskt, menar Lisbeth Thorsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista