Johan och Lasse Hörnäs, informatör, Regionmuseet Kristianstad
Johan och Lasse Hörnäs, informatör, Regionmuseet Kristianstad. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Morgonen med Matilda

Rätt skägg på rätt plats

2:47 min

Det är skäggens vår på Regionmuseet i Kristianstad. Med fotoutställningen Beard och en skäggtävling vill man också öka medvetenheten om hudcancer.

I helgen är det vernissage för den Londonbaserade fotografen Brock Elbanks utställning med starka porträttbilder av människor i skägg.

Skäggprojektet började som en del av en välgörenhetskampanj, "Beard Season", för att öka medvetenhet om hudcancer. Kampanjen leddes av Jimmy Niggles som hade förlorat en vän till malignt melanom.

Och när utställningen nu visas i Kristianstad under våren har man inte bara kopplat på en skäggtävling på Regionmuseet, man har också valt att fortsätta uppmärksamma hudcancer.

- Utställningen är väldigt snygg, men vi har också programpunkter knutna till utställningen,

Bland annat håller hudläkaren Karen Nielsen föreläsning om nya rön inom forskningen kring malignt melanom.

Mer om skäggprojektet:

Över 1200 människor med skägg anmälde sig för att delta i projektet, och av dessa valdes 60 som blev fotograferade – kända och okända, gamla och unga. Utställningen visades på Somerset House i London 2015, men sedan dess har Brock Elbank fortsatt med projektet och det är delvis helt nya bilder som visas i Kristianstad. 

Gå till #beardkstd för mer information om utställningen och skäggtävlingen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista