Christian Fahlén, psykolog,
Christian Fahlén, psykolog, ser oroade patienter. Foto: Petra Haupt / Sveriges Radio

Psykoterapibesparingar upprör behandlare

1:20 min

Patienter som fått psykoterapi i Skåne kan från och med årsskiftet inte längre få en ny behandlingsomgång efter tre månader. Med de nya villkoren måste de vänta minst 15 månader.

Psykologen Christian Fahlén, som driver en mottagning i Malmö, tror att det kommer att få konsekvenser för patienterna.

– Många som inte har blivit hjälpta får ingen ny möjlighet, utan får helt enkelt vänta eller betala själva. De patienter som vi har träffat före årsskiftet har fått information om att de kan söka igen. När de kommer tillbaka efter årsskiftet får de informationen att det får man inte alls göra, så de är såklart förtvivlade och upprörda, säger han.

Enligt Region Skånes hälso- och sjukvårdsdirektör Ingrid Bengtsson-Rijavec handlar det om prioriteringar i en tuff ekonomisk situation.

– Vi gjorde bedömningen att förändringarna ändå gör att vi kan leva upp till att kunna ge en god vård, säger hon.

Vad kan det få för konsekvenser för patienter, om man inte är färdigbehandlad efter en första omgång?

– Om man känner att man behöver ha mer vård och mår psykiskt dåligt, så finns det andra områden som man får söka sig till. Då får man kanske söka sig till mer specialiserad vård.

De styrande politikerna i Region Skåne har i år prioriterat att satsa på att korta köerna till den skånska sjukvården genom en satsning på 468 miljoner kronor. I stället görs besparingar på bland annat flera vårdval som till exempel psykoterapi, och det motiveras också med att den statliga rehabiliteringsersättningen minskat rejält.

Vårdvalet inom psykoterapi vänder sig till skåningar som lider av lättare till medelsvår depression, ångest eller stress. Vid årsskiftet ändrades villkoren, och förutom tidsgränsen för en ny behandlingsomgång, så sänktes ersättningarna till behandlarna med ungefär 15 procent. För gruppbehandling halverades ersättningen.

Det som framförallt upprört mottagningar är att den sänkta ersättningen gäller även för behandlingar som påbörjades förra året.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, det vill säga att man beställer en tjänst och har ett avtalat pris, och mitt under utförandet av tjänsten sänker man ersättningen. Då tycker jag att man har brutit mot det avtal som man hade, säger Christian Fahlén.

Men enligt Ingrid Bengtsson-Rijavec är så vårdvalsavtal fungerar.

- Det är klart att jag kan förstå att man har räknat på det gamla avtalet, men våra avtal gäller från första januari till sista december, och det är det som vi har att förhålla oss till, säger hon.

Trots den sänkta ersättningen är det bara ett tiotal av 330 psykoterapeuter som valt att säga upp sina avtal. Christian Fahlén tror att det beror på att det ofta är små aktörer utan erfarenhet av affärsverksamhet, och att beskedet kom med kort varsel före jul. Han tror inte att verksamheter på sikt kommer att gå runt och säger att det finns få sätt att rationalisera vården.

– Det man kan göra är att göra saker och ting sämre, men det är ju ingen som är intresserad av det, säger Christian Fahlén.


Hör hälso- och sjukvårdsdirektören i ljudlänken nedan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista