Frans framför bidraget If I Were Sorry under Melodifestivalens final.
1 av 4
Frans framför bidraget If I Were Sorry under Melodifestivalens final. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Frans firar vinsten i Melodifestivalen 2016.
2 av 4
Frans är den yngsta segraren sedan Carola. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Frans intervjuas efter segern i Melodifestivalen.
3 av 4
Frans segerintervjuas efter Melodifestivalen. Foto: Ronnie Ritterland.
Frans Jeppsson Wall vinnare av Melodifestivalen 2016 går rakt in på förstaplatsen på Svensktoppen med "If I were sorry".
4 av 4
Frans Jeppsson Wall vinnare av Melodifestivalen 2016 går rakt in på förstaplatsen på Svensktoppen med "If I were sorry". Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

Frans vinnare av årets Mello

1:22 min

Frans vann finalen i Melodifestivalen med "If I were sorry" och representerar därmed Sverige i Eurovision Song Contest i Stockholm i maj. 

Debutant, storfavorit och segrare i Melodifestivalen 2016. Frans Jeppsson Walls "If I were sorry" charmade såväl publik som jury och promenerade hem segern i lördagens avgörande.

– Jag visste inte hur förhandstippad jag var, jag har försökt förtränga allting och bara ha kul, säger Frans till P4:as Carolina Norén.

– Jag vet ju vad som hänt men jag är i chock ändå.

När tittarnas 12 643 275 röster var räknade och vinnaren förkunnades kunde inte ens den loje Frans hålla känslorna tillbaka utan var märkbart tagen när han klev upp på scenen för att sjunga vinnarlåten.

– Allt jag tänkte var att jag måste sätta första tonen. Det har jag gjort sen dag ett. Jag tror jag gjorde det.

 17-årige Frans Jeppsson Wall är den yngste vinnaren av Melodifestivalen sedan Carola vann med "Främling". 

Låten "If I were sorry", är skriven och producerad av Oscar Fogelström, Michael Saxell, Fredrik Andersson och Frans Jeppsson-Wall, och har sen den vann den fjärde deltävlingen i Gävle för två veckor sedan laddats och spelats flitigt på musiktjänsterna.

Det var också publikens röster som gjorde 17-åriga Frans, yngst i yngsta startfältet någonsin, till kvällens segrare. Efter att de internationella jurygrupperna delat ut sina poäng ledde Oscar Zia med en poäng före Frans.

Första semifinalen i Eurovision Song Contests hålls den 10 maj, den andra den 12 maj och finalen den 14 maj. Förutom att fokusera på finalen på hemmaplan ligger fokus även skolarbetet.

– Jag har några prov emellan. Men jag laddar med ingefärashots och med att sjunga i duschen.
 
Hatten av för Sveriges nya stjärna - 17-årige Frans Jeppsson Wall är segrare av årets Melodifestivalen, den yngste vinnaren sedan Carola vann med "Främling".

På lördagskvällen övervann Frans allt motstånd i Friends arena och kammade hem flest poäng, fler än de som tilldelades tvåan Oscar Zia och dennes bidrag "Human".

Ystadssångarens nyvakna charm och kontrasten mellan hans innerligt sparsmakade framträdanden och övriga artisters överdåd pekas ut som en möjlig förklaring till hans framgång på lördagskvällen.

Frans framfart i Melodifestivalen har präglats av motsägelser. Den unge artisten har omgärdats av en sällsynt hajp, samtidigt har han fört sig med lugnast möjliga manér. Hans framträdanden på scenen kan bara svårligen kallas för shower och utanför rampljuset har han uppvisat en närmast sömngångaraktig coolhet. 

Med Frans som tittarnas överlägsne favorit fick hans konkurrenter sätta hoppet till de internationella jurygrupperna. Oscar Zia blev juryns favorit - men det räckte inte när tittarnas röster var räknade.

Redan före lördagens final hade stora spelbolag satt Sverige som segrande nation i Eurovision Song Contest. Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman hade inför årets Melodifestival beordrat låtskrivare och skivbolag att skicka in bidrag med potential att vinna Eurovision.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista