Ett Pågatåg passerar vid Hjärup. Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

Inga pengar till Österlentåget

När Region Skånes kollektivtrafiknämnd sammanträdde i dag resulterade det inte i några förskotterade pengar som ska lösa problemen på tågsträckan Simrishamn-Malmö.

Alliansen yrkade på mötet i dag för en förskottering av pengar, men röstades ner med siffrorna 7-4 av S, MP och SD.

- Vi tycker det är trist att satsningen inte görs nu. Det finns en uppenbar risk att det slutar med tågstopp om inte satsningen görs, säger ledamoten Christer Akej (M) efter mötet.

Alla biföll dock majoritetens förslag som inte innehöll någon förskottering av pengar men däremot en skrivning om att Regionstyrelsen skyndsamt ska verka för att nödvändiga spåråtgärder tidigareläggs på utpekade risksträckor. Sträckan Simrishamn-Malmö pekades då ut som ett exempel.

Det akuta hotet, som innebar ett tågstopp i Ystad och Tomelilla på resan mot Malmö, är alltså fortfarande avblåst, precis som ordförande Stefan Svalö (S) meddelade redan förra veckan.

Trafikverkets besked på den punkten var tydliga, tycker Stefan Svalö:

- Trafikverket menade att det var en minimal risk att det skulle bli fartsänkningar på sträcken och oavsett ville de inte att den skulle inarbetas i en tidtabell.

Förslaget om ett tågstopp i Ystad och Tomelilla var just en anpassning till  en utpekad risk för fartsänkning på sträckan Ystad-Simrishamn 2017, för att inte all tågtrafik Malmö-Simrishamn ska drabbas av förseningar.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista