Europaforum i Hässleholm.
Europaforum i Hässleholm - inte värt pengarna längre tycker Liberalerna. Foto: Linnéa Mattisson/Sveriges Radio

Liberalerna vill lägga ner Europaforum

Karl-Gustav Boo (L): Pengarna gör mer nytta inom omsorgen
1:31 min

Liberalerna i Hässleholm vill lägga ner Europaforum. Men frågan är om det finns något stöd hos de andra partierna.

I snart femton år har Europaforum varit ett starkt varumärke för Hässleholms kommun. Men nu tycker Liberalerna i kommunen att det hamnat för långt bort från hässleholmsborna och att det ska läggas ner. Pengarna bör istället satsas på omsorg.

Förra året flyttades arrangemanget från våren till sensommaren vilket gjorde att Malmö Högskola kunde lägga en sommarkurs i samband med forumet. Men det gjorde också svårare att få med gymnasieeleverna i kommunen. 

– Tidigare var studenterna på gymnasieskolorna en väldigt viktig målgrupp på Europaforumet men så är det inte längre, säger liberalen Karl-Gustav Boo. 

Men att forumet är längre ifrån invånarna idag än tidigare håller inte kommunalrådet Lena Wallentheim (S) med om. Hon menar att flytten till sommaren var ett steg till en ny nivå för att försöka nå ännu fler i Hässleholm. 

– Vi försöker gå ut från kulturhuset, ut på caféer, restauranger och pubar. I år planerar man att förlägga någon av aktiviteterna i en trädgård i Hässleholm. 

Motionen är relativt ny och partierna har ännu inte hunnit diskutera den. Men något självklart stöd verkar inte finnas. 

Sverigedemokraterna har tidigare diskuterat frågan och då kommit fram till att det är en plusaffär. Framför allt ger det mycket till restauranger och hotell. 

– I det stora hela vore det en förlust om det försvann, säger gruppledaren Patrik Jönsson. 

Även kommunfullmäktiges andre vice ordförande Douglas Roth från moderaterna tycker att det vore än förlust om Europaforum lades ner. 

– Det är enda stället man diskuterar EU. Och med alla problem i unionen idag är det extra viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".