Mia Emanuel är förskolelärare på Arkelstorps förskola
Mia Emanuel är förskolelärare på Arkelstorps förskola Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio

Förskolor rivs och byggs om

1:30 min

Kristianstad kommun har lagt fram förslag om att riva fyra förskolor i Kristianstad och Arkelstorp för att bygga nya. Flera förskolor har haft problem med fukt och dålig luft. Något som på sikt kan leda till problem med mögel.

På Arkelstorps förskola jobbar förskoleläraren Mia Emanuel. Hon har jobbat där sedan 1997, och redan då talades det bland personalen om den särskilda förskolelukten.

– En del har irriterade ögon och är tunga i huvudet. Vi öppnar fönsterna, det känns som att man vill ha mer luft,

Ett av de största problemen med förskolorna som nu ska byggas om är att fukt stannar i byggnaderna och att ventilationen är dålig. Vid ombyggnationen kommer man även att ta hänsyn till att fler barn behöver få plats på förskolorna.

I april kommer kommunfullmäktige i Kristianstad att ta beslut om investeringsplanen för förskolorna. Om planen röstas igenom kommer underlag för den nya förskolan att tas fram.

Därefter kommer man be C4 Teknik att prospektera och bygga de nya förskolorna. Hela processen kommer att ta tre till fyra år enligt Håkan Nilsson, planeringschef på Barn och Utbildningsförvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista