Över hundra elever ville tävla i kommunkvalet i sydöstra Skåne. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
1 av 2
Över hundra elever ville tävla i kommunkvalet i sydöstra Skåne. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Elvira Raun och Emma Persson från Hammenhögs friskola var två av eleverna som ville tävla i schack. Foto:Malin Rimfors/Sveriges Radio
2 av 2
Elvira Raun och Emma Persson från Hammenhögs friskola var två av eleverna som ville tävla i schack. Foto:Malin Rimfors/Sveriges Radio

Rekordmånga elever ville tävla i schack

0:48 min

I dag samlades 112 elever i St Olofs medborgarhus på Österlen för att tävla i schack. Fler än någonsin - sju skolor från fyra olika kommuner i sydöstra Skåne vill i år vara med i Schackfyran - en nationell schacktävling för fjärdeklassare.


Två av dem som satte sig vid schackbrädet i dag var Elvira Raun och Emma Persson från Hammenhögs friskola som gav sitt bästa schacktips.

- Man ska det som är gratis. Står en pjäs ledig och man kan ta den så är den gratis, säger Emma.

- Och då kan man inte bli tagen själv efter, förtydligar Elvira.

Österlens schackvänner arrangerade och hade ett digert jobb att hålla reda på så att över hundra elever hamnade vid rätt bräde. Men så fort det första partiet startade blev den knäpptyst.

Det visade sig också gå jättebra för alla sju skolor som var med. Kravet på att samla ihop 200 poäng för att ta sig till regionfinal i Kristianstad klarade allihop. Allra bäst gick det för Brösarps skola, som samlade ihop 255 poäng. Brösarp har faktiskt två år i rad tagit sig ända till riksfinalen och dessutom placerat sig så bra som trea och femma bland Sveriges alla elever.

Resultat:

Brösarp: 255 p
Onslunda 249 p
Smedstorp 240 p
Kivik/St Olof 225 p
Löderup: 222 p
Hammenhög: 218 p
Lövestad: 204 p

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista