Kommunchefen Stefan Larsson framför Tomelillakartan. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Kommunchefen Stefan Larsson framför Tomelillakartan. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Målet ett mer bildat och anställt Tomelilla

1:30 min

Att Tomelilla kommun halkar allt längre efter rikssnittet vad gäller utbildning och ungdomsarbetslöshet är en av kommunens största utmaningar framöver. Det säger kommunchefen Stefan Larsson som just nu organiserar om kommunen för att arbeta mer effektivt.

Att 65 procent av eleverna inte väljer en eftergymnasial utbilding och att var tredje elev i skolklasserna hamnar utanför arbetsmarknaden är dystra siffror för Tomelilla kommun.

- Utmaningen handlar ju mycket om bildningsfrågan och attityder till skolan. Vi måste hjälpa barnen att lyckas, säger Stefan Larsson som varit nu organiserar om sig och satsar på frågor kring arbetsmarknad och näringsliv.

Han håller nu på att organisera om kommunen när det gäller näringslivs- och arbetsmarknadsfrågor. I den nya organisationen är alla uppgifter inom arbetsmarknadsområdet från den 1 april samlat under kommunstyrelsens ansvar.  

En delegation för näringslivsfrågor ska få bred representation från arbetsförmedlingen och näringslivet och en ny arbetsmarknadsenhet underställd kommunstyrelsen sjösätts i april. Allt ska bli effektivare tack vare att frågor som förut legat i fyra olika nämnder, och kunnat generera alltför mycket resurskrävande uppdrag och utredningar, nu landar på ett och samma bord.

Men någon mirakulös vändning utlovar inte Stefan Larsson.

- Det går att förändra, men det händer inte över en natt. Vi måste arbeta med attityder och konventioner, säger Stefan Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista