Lapp på förskolegrind med texten: Obs! Tänk på barnen. Lås grinden efter er.
På förskolorna i Kristianstad pågår arbetet med att förbygga nya övergrepp mot barn. Foto: Rickard Sturesson

Förskolor förändras i pedofilens spår

Monika Born, förskolechef: Vi kan inte misstro varenda personal som kommer in
1:30 min

Namnbrickor, inga privatmobiler och öppnare lokaler. Det är några av åtgärderna på förskolorna i Kristianstad för att förhindra nya övergrepp på barnen.

I somras slog nyheten om en pedofil på förskolor i Kristianstad ner som en bomb. Kommunen tillsatte en utredning och en lista med åtgärder presenterades i november. Och under de fyra månaderna som gått har man ute på förskolorna arbetat med åtgärder. 

Monika Born är en av kommunens förskolechefer och har hand om förskolorna i Öllsjö. Hon visar upp innerdörrar med glasrutor och dörrar utan. Något som ska åtgärdas. 

– Så vi byter på avdelningarna så vi ser in och ser ut. 

På förskolan ska dessutom all personal nu bära namnbrickor och privata mobiltelefonerna ska läggas undan under arbetsdagen. 

– Vi håller på att köpa in skåp så alla ska kunna låsa in sina privata mobiler. För de ska vara där, säger Monika Born. 

I Öllsjö har man också ökat grundbemanningen för att slippa använda sig av vikarier när förskolan öppnar och stänger i största möjliga mån. 

Men alla är inte nöjda med kommunens förändringsarbete. En annan förskola i kommunen har blivit anmäld till skolinspektionen. Bakom anmälan står föräldrarna till en dotter som utsattes för övergrepp av den nu dömdes barnskötaren. Enligt Kristianstadsbladet klagar föräldrarna på att det ständigt är nya vikarier som dessutom ensamma stänger och öppnar förskolan. Även direktiv kring privata mobiltelefoner saknas menar föräldrarna. Uppgifterna tillbakavisas dock av utbildningschefen Kenth Olsson. 

För Monika Born i Öllsjö har tiden som gått varit omtumlande och inte alltid helt lätt. 

– Vi kan inte misstro varenda personal som kommer in. Men det är självklart att vi ska ha en så öppen och transparant verksamhet som möjligt så att det försvårar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".