Christian 4:s gymnasium, C4-gymnasiet
Christian 4:s gymnasium i Kristianstad. Foto: Marcus Karlsson/Sveriges Radio

C4-gymnasiet kan bli av med två program

0:41 min

 För få sökande elever gör att det samhällsvetenskapliga och humanistiska  programmet kan försvinna från C4-gymnasiet i Kristianstad till hösten. 

Bara ett tiotal har sökt till samhällsvetenskapliga respektive humanistiska programmet på Christian den fjärdes gymnasium i Kristianstad. Det kan innebära att de båda inriktningarna försvinner från skolan till höstterminen.

Det samhällsvetenskapliga programmet finns på flera andra gymnasieskolor och förslaget till beslut innebär att det inte sker en ny antagning till första året höstterminen 2016 på C4-gymnasiet.

Enligt förslaget skulle det humanistiska programmet kunna räddas kvar genom en flytt till Söderportskolan.

– Dels för att humanistiska programmet finns enbart i Kristianstad här i nordöstra Skåne och därför ser vi inom Skåne Nordost vikten av att kunna erbjuda det. Vidare är det en bedömning att det skulle kunna attrahera fler än de här dryga tio eleverna om programmet förläggs på Söderportskolan, säger skolchefen för gymnasiet och vuxenutbildningen, Mattias Olsson. 

Skolchefen understryker dock att ett beslut om att inte anta elever till ett program under ett läsår inte innebär att programmet tas bort helt och hållet från en gymnasieskola. Då krävs det att programmet även framöver lockar för få sökande.

Beslut fattas i april.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista