Märta Stenevi (MP), personalnämndens ordförande. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
1 av 2
Märta Stenevi (MP), personalnämndens ordförande Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Alaa Alrawashda, utbildade sig till läkare i Sudan och gjorde sin AT-tjänst i Syrien. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
2 av 2
Alaa Alrawashda är utbildad i Sudan, nu går han bredvid på CSK. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

Skåne vill ha snabbspår för utlandsutbildad vårdpersonal

4:40 min

Region Skåne föreslås satsa mer på att nyanlända läkare och sjuksköterskor snabbare ska få sin utbildning validerad. Som möjlig arbetsgivare kan regionen bland annat handla upp en skräddarsydd språkutbildning och bidra med platser för provtjänstgöring och bredvidgång.

Vi får in rätt personal med rätt kompetens och de som valt att bosätta sig här kan förhoppningsvis snabbare komma i arbete.

Om man är utbildad till läkare eller sjuksköterska i ett land utanför EU/EES får man vända sig till Socialstyrelsen för att få sin utbildning validerad och efter flera olika steg få en svensk legitimation så att man kan börja jobba i Sverige.

Tappar kompetens

Men processen kan ta lång tid och genom att kunna erbjuda bland annat språkutbildning och platser för provtjänstgöring eller auskultation, skulle regionen kunna dra sitt strå till stacken för göra processen snabbare, är tanken. Dessutom behövs tydliga och effektiva vägar för att få kontakt med nyanlända med rätt kompetens, så fort som möjligt, menar Märta Stenevi.

– Är man specialistutbildad hjärtkirurg ska man ju inte först vänta två år i Migrationsverkets system, innan man kommer in i etableringsprogram hos Arbetsförmedlingen och först då komma i kontakt med oss, för då har man ju tappat två års kompetens och kanske ett halvår innan dess om man har varit på flykt, säger Märta Stenevi.

Pilotprojekt i nordöst

Sedan i höstas testar Region Skåne snabbspåret i ett pilotprojekt i nordöstra Skåne, i samarbete med bland annat Arbetsförmedlingen. En grupp med åtta läkare och sjuksköterskor från Syrien deltar i piloten, en av dem är Alaa Alrawashda. Han berättar att han utbildade sig till läkare i Sudan och att han hann göra en slags motsvarighet till AT-tjänstgöring i Syrien under ett år innan han kom till Sverige. Här har han kämpat hårt för att kunna ta sig tillbaka till läkaryrket och kunna utvecklas vidare där, berättar han. Genom piloten fick han först läsa yrkessvenska i några månader.

– När jag började studera yrkessvenska som har relation med medicin blev jag jätteglad, det är den plats jag vill vara i, där man kan gå vidare och utvecklas mer och mer, säger han.

Går bredvid

Nu går Alaa Alrawashda bredvid, så kallad auskultation, på infektionskliniken på Centralsjukhuset i Kristianstad och får träna språket i praktiken.

Det är stor skillnad när man läser språk i skolan och när man snackar med människor på svenska, så det var lite svårt i början.

– Jag har lärt mig mycket om vårdsystemet som finns här på sjukhuset, eftersom det finns stor skillnad mellan mitt hemland och här, säger han.

Det är inte bara den medicinska terminologin och det svenska vårdsystemet som man behöver lära sig, utan mycket annat som kan skilja sig mellan Sverige och hans hemland, säger han, det kan till exempel handla om hur man uttrycker sig i mötet mellan läkare och patient.

Alaa Alrawashda har nu som mål att få fortsätta gå bredvid på olika avdelningar för att till hösten göra ett nytt försök med Socialstyrelsens kunskapsprov, och om det går bra, därefter försöka få möjlighet att göra AT-tjänstgöring.

Vill utöka projektet

På Region Skånes personalnämnd ska man i dag ta ställning till ett förslag om att försöket med snabbspår under året ska utvecklas och skalas upp till att gälla hela regionen. Det handlar framför allt om kompetensförsörjning, säger personalnämndens ordförande Märta Stenevi.

– Vi ber alla förvaltningar inventera hur många provtjänstgöringsplatser på läkarsidan de kan hitta inför hösten inom de specialistområden där vi har en tydlig kompetensbrist. Och utifrån de platserna rekrytera kandidater till det här programmet, det här snabbspåret, och hjälpa dem in ni provtjänstgöring som förhoppningsvis då kan leda till legitimation, så att vi kan anställa dem, säger Märta Stenevi.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista