Gamlegårdskola, rastlek.
Rastlek på Gamlegårdskolan i Kristianstad. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Morgonen med Anders Liljeqvist

Organiserad lek ger lugnare skola

1:45 min

Tänk att få pris för att leka hela dagen. Det fick fritidspedagogerna Cecilia Dahlberg och Jenny Liljedahl på Gamlegårdskolan i Kristianstad.

Barn som bara går runt på skolgården när det är rast är ett minne blott. Likaså de flesta konflikter, när de inte vet vad de ska göra. Receptet är att det finns två fritidspedagoger, som leder olika aktiviteter under rasterna. Det har blivit så lyckat att Cecilia Dahlberg och Jenny Liljedahl på Gamlegårdskolan i Kristianstad blivit prisade av Lärarförbundet. Priset får de för deras medvetna sätt att arbeta med just rastaktiviteter, som i sin tur lett till ökad trygghet och gemenskap.

- Vi leker hela dagarna och det fick vi pris för.

Både Cecilia och Jenny blev glada och överraskade när de fick priset. Det är glada för att deras arbete med rasterna uppmärksammas och de tycker det känns som ett bevis på att det fungerar. Konflikter som måste lösas i klassrummet efter rasterna finns inte längre och det är ett lugnt klimat på skolan. Att de får arbeta som fritidspedagoger från morgon till kväll och inte gå in som resurser i klasserna, tycker de är positivt. När det inte är rast, planerar de alla olika aktiviteter som ska genomföras. Reporter Johan Pettersson får vara med och prova en av alla aktiviter de erbjuder, som kallas "Äpplet".

- Det är roliga lekar de har!

Barnen, som Johan träffar verkar väldigt nöjda med alla aktiviteter. De har jätteroligt på rasterna berättar de och barnen får vara med och tipsa vilka lekar de vill leka.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista