Några pojkar botaniserar i spel- och bokdelen, i Hand-till-hands lokaler.
1 av 3
Några pojkar botaniserar i spel- och bokdelen, i Hand-till-hands lokaler. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Helén Stigson är en av de volontärer, som jobbar med att samla in och dela ut grejer.
2 av 3
Helén Stigson är en av de volontärer, som jobbar med att samla in och dela ut grejer. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
I lokalerna, som påminner om en second hand-butik, finns kläder uppdelade i en dam-, herr- och barnavdelning.
3 av 3
I lokalerna, som påminner om en second hand-butik, finns kläder uppdelade i en dam-, herr- och barnavdelning.

Gratisbutik hjälper utsatta

Bengt Wetterberg: Vi har det så förbaskat bra
1:50 min

Två gånger i veckan slår Hand-till-hand i Klippan upp sina portar, för att samla in och dela ut alltifrån kläder och skor till böcker och tavlor. Gerd och Bengt Wetterberg har med sin en barnsäng.

Det är barnbarnen som har sovit i den vita barnsängen. Men nu har Gerd och Bengt Wetterberg ingen användning för den längre. Istället har de tagit med den till Hand-till-hands lokaler i Klippan, för att lämna den.

– Vi har det så förbaskat bra i Sverige. Vi lever i ett materiellt överflöd och ska den här jorden överleva så tycker jag att vi ska hjälpa varandra. Det är vår skyldighet,

Hand-till-hand öppnade upp sin verksamhet för ungefär ett år sedan. Sedan dess har den växt och utvecklats. Idag arbetar ett tjugotal volontärer med verksamheten, som har öppet på tisdags- och torsdagseftermiddagarna. Och det är många som kommer, både för att lämna och för att hämta saker. Populärast är kläder och skor, säger volontären Helén Stigson.

– Skor är ju dyrt, så det är jätteviktigt. Och husgeråd, som lakan till exempel. Det mesta går direkt när det kommer in, säger hon.

Det dröjer inte länge innan en kvinna visar intresse för Gerds och Bengts barnsäng. Hon har en liten bebis, som skulle behöva just en sådan säng. Gerd och Bengt hjälper henne att bära ut den.

– Det är roligt om man vet att det kommer någon till hjälp, som behöver det. Och vi hann ju inte mer än hit förrän vi träffade tjejen här, som gärna tar den. Det är precis det man önskar sig, att den kan komma till nytta, säger Bengt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".