Sliten lekplats.
Anmälningar om missförhållanden i skolan fortsätter att öka. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio

Fler anmäler kränkande behandling i skolan

1:41 min

Antalet anmälningar till Skolinspektionen om upplevda missförhållanden i skolan ökar för varje år. Den största delen av anmälningarna handlade förra året om kränkande behandling, anmälningar som ökat med 17 procent på ett år.

En pappa i Kristianstad, som vill vara anonym, berättar om vad hans 8-årige son råkat ut för på en skolgård i Kristianstad. 

– För ett par månader sedan blev han helt oprovocerat nedslagen. En annan kille i hans klass tog stryptag och sa att han skulle döda honom. 

Den här incidenten är inte den enda på skolan enligt pappan. Och det får honom att känna sig både arg, ledsen och maktlös. Han önskar skolan hade varit tydligare med hur de arbetar vidare efter det som inträffat. 

8-åringen är inte den enda som råkat illa ut i den svenska skolan. Antalet anmälningar om upplevda missförhållanden har ökat stadigt genom åren. Det visar statistik från Skolinspektionen. År 2009 gjordes drygt 1500 anmälningar till Skolinspektionen - förra året var siffran uppe i över 4000. Alltså mer än en fördubbling på sju år. 

Av de anmälningar som gjordes förra året handlade mer än var tredje om upplevd kränkande behandling. Det gäller till största delen grundskolan och det handlar också oftast om pojkar som blivit utsatta.

Enligt skolinspektionen är dessa anmälningar förmodligen bara toppen av ett isberg. Men att allt fler anmäler kan hänga ihop med en större medvetenhet om vilka rättigheter man har i skolan och vart man kan vända sig för att anmäla missförhållanden.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista