En sjuksköterska sitter med en patient.
1 av 2
Foto: Bertil Ericson/TT

Dyr nota för hyrsjuksköterskor

4:25 min

Kostnaderna för läkare och sjuksköterskor från bemanningsbolag ökade med nästan 60 procent i Region Skåne förra året jämfört med året före. Allra mest ökade inhyrningen av sjuksköterskor och Skånes universitetssjukvård lade nästan lika mycket pengar på sjuksköterskor som läkare.

Mia Mårtensson är en av de sjuksköterskor som valt att jobba på SUS via bemanningsbolag.

- Det handlar om friheten i att bestämma själv hur man vill jobba och lönen spelade roll. Valet att gå till bemanning är faktiskt lite att visa att jag inte går med på de arbetsförhållanden jag får på sjukhuset, utan jag vill bli uppskattad för det jag kan och gör på jobbet. Man får en bättre lön och möjlighet att bestämma över sin arbetssituation på ett annat sätt på ett bemanningsföretag, säger hon.

Mia Mårtensson blev färdig sjuksköterska för fem år sedan. Därefter har hon bland annat jobbat i Norge i två år via bemanningsbolag och som timanställd på samma avdelning på Skånes universitetssjukhus i Lund där hon idag jobbar via bemanningsbolag. Erbjudandet om fast anställning tackade hon nej till.

- Det är ganska stor skillnad i lön men sedan behöver vi inte gå in på hur stor skillnad, säger Mia Mårtensson.

Förra året köpte Skånes universitetssjukhus in sjuksköterskor från bemanningsbolag för nästan 63 miljoner kronor och det var en ökning med 157 procent jämfört med året före. Tidigare har det varit de inhyrda läkarna som stått för de stora kostnaderna men förra året betalde SUS bara knappt tre miljoner kronor mer för läkare än sjuksköterskor.

I regionen i stort är det däremot fortfarande de inhyrda läkarna som kostar mest. De kostade 242 miljoner förra året jämfört med 110 miljoner för de inhyrda sjuksköterskorna.

Mia Mårtensson ser den stora inhyrningen av sjuksköterskor på SUS som ett problem.

- Jag tycker att det är tråkigt. Bemanningsbolag behövs för det ska vara bemannat 24 timmar om dygnet och folk kan bli sjuka. Därför behövs det att man kan få in folk med kort varsel men att som nu gå runt med bemanningssjuksköterskor är inte riktigt tanken. Det är tråkigt att man inte kan attrahera sjuksköterskor att ta anställning och stanna kvar på huset, säger hon.

Även i de andra förvaltningarna i Skåne ökade kostnaderna för inhyrd personal. I Skånevård Kryh, där sjukhusen i Kristianstad, Ystad och Hässleholm ingår, var kostnadsökningen störst vad det gäller inhyrda sjuksköterskor men där skedde ökningen från en betydligt lägre nivå. Kostnaderna ökade med 220 procent och landade på åtta miljoner kronor. Även på läkarsidan var ökningen störst i Kryh.

Skåne sticker ut med en större ökning av kostnaderna för inhyrd personal förra året än i de flesta andra landsting och regioner.

- Det kan bero på att det finns en marknad och att branschen med bemanningsföretag har vuxit och finns tillgänglig för oss i Skåne, säger Ann-Sofi Bennheden, HR-direktör i Region Skåne.

Det är ungefär dubbelt så dyrt att hyra in bemanningspersonal jämfört med att ha dem anställda men Ann-Sofi Bennheden betonar att kostnaden ändå är förhållandevis liten. Inhyrningen av sjuksköterskor står för runt tre procent av lönekostnaderna för personalgruppen och på läkarsidan handlar det om sex procent.

- Problemen är mer hänförliga till kontinuitet, patientsäkerhet, arbetsmiljö men också vårt utbildningsuppdrag att handleda studenter, säger Ann-Sofi Bennheden.

Hur stort skulle du säga att det problemet är i Skåne?

- Det är klart att om du har en mycket hög grad av inhyrning på en vårdcentral eller en vårdavdelning så påverkar det verksamheten. Jag kan inte gradera det utifrån patientsäkerhet eller arbetsmiljö men det är klart att de riskerna finns, absolut.

Sjuksköterskan Mia Mårtensson tror att Region Skåne för att öka trivseln måste bli bättre på introduktion av nyanställda och att ge sjuksköterskor möjlighet att vidareutbildas och utvecklas på sitt arbete. Hon har också ett konkret råd.

- Att inte se vårdpersonal som en stor massa som är utbytbar utan att faktiskt erkänna att den erfarenhet som fanns på huset, innan folk slutade här, var värd jättemycket. Att den kunskap som folk besitter är värd någonting, säger Mia Mårtensson.

Inhyrning av sjuksköterskor och läkare 2015

  • Förra året betalade Region Skåne 242 miljoner kronor för inhyrda läkare och 110 miljoner för hyrsjuksköterskor. Det var en ökning totalt med 58 procent sedan 2014, men för sjuksköterskor var ökningen 152 procent.
  • Skånes universitetssjukvård var den förvaltning som betalade mest för hyrsjuksköterskor: 63 miljoner kronor. 
  • På läkarsidan var kostnaden högst i Skånevård Sund (Helsingborg, Landskrona och Trelleborg tillsammans med vårdcentralerna i området): 102 miljoner kronor.
  • Den största ökningen skedde i Skånevård Kryh (Kristianstad, Ystad och Hässleholm tillsammans med vårdcentralerna i området). Inhyrningen av läkare ökade med 81 procent och sjuksköterskor med 220 procent. För sjuksköterskor var ökningen från en låg nivå, och kostnaden hamnade på åtta miljoner kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista